Stoppa dubbelmoralen i vapenexporten!

Varje år spenderar världen 10 000 miljarder kronor på vapen och militär rustning, samtidigt som en miljard människor lever i djup fattigdom. Förbudet mot export till länder som inte respekterar mänskliga rättigheter kringgås systematiskt av Sverige som nästan fyrdubblat exporten på tio år, skriver bland annat Johan Berkman, Svenska Kyrkans unga.

Linköping2010-11-16 08:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under årets globala vecka lyfter kyrkorna fram frågan om svensk vapenhandel och dess konsekvenser för fred och utveckling i världen. Den svenska politiken för vapenexport beskrivs ofta som ansvarsfull och restriktiv. Tyvärr är detta en felaktig beskrivning. Den lag som förbjuder export till både krigförande länder och länder som inte respekterar mänskliga rättigheter kringgås systematiskt av myndigheter och politiker i syfte att främja den svenska vapenindustrin.

De senaste tio åren har exporten ökat dramatiskt och nära nog fyrdubblats. Sverige är i dag en av världens tio största vapenexportörer. Vi säljer stridsflyg, stridsfordon, robotar och pansarvärn till mer än sextio länder. Ett av dessa länder är Saudiarabien, en av världens mest hårdföra diktaturer - politiska partier är exempelvis förbjudna i landet.

Det går inte att förena seriösa ansträngningar för att minska fattigdom, öka demokrati och mänskliga rättigheter med att exportera vapen till diktaturer.

Om vi vill att Sverige ska vara ett gott exempel och ett föregångsland för fred, demokrati och mänskliga rättigheter så måste de folkvalda i Sverige börja följa de beslut man tagit; att inte sälja vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter men också att prioritera en rättvis och hållbar utveckling i världen.

Läs mer om