Större frihet för Linköpings Universitet

Universitet och högskolor i Sverige ska ges mer makt att forma sin egen framtid. Det lovar alliansens östgötska riksdagsgrupp, och ger fler exempel på satsningar under mandatperioden, som främjar den högre utbildningen och forskningen i Linköping.

Linköping2010-04-27 08:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antalet utbildningsplatser på landets universitet och högskolor kommer de närmaste åren att öka med 10 000. Vid Linköpings universitet blir det fler platser på till exempel läkarutbildningen. Satsningen är ett led för att möta det högre söktrycket.

Högre utbildning ska ge möjligheter till forskning. En historiskt stor forskningssatsning genomförs, varav en stor del tillfaller Linköpings Universitet. Anslagen ökar med 20-25 procent under fyra år, totalt är ökningen 2,4 miljarder kr. Sen regeringsskiftet 2006 har också en rad reformer genomförts för att öka lärosätenas självständighet. Idag kan universitet och högskolor själva utse sina styrelser, den fria grundforskningen har fått utökade resurser, forskarinflytandet har stärkts och de fria forskningsstiftelserna har återupprättats.

Detta är bra, men vi vill gå längre. En proposition som ska beslutas den 15 juni innebär att universitet och högskolor ges makt att forma sin egen framtid. De ska få utökad ekonomisk rörelsefrihet och statens detaljreglering ska minska. Lärosätena ska få större frihet att själva bestämma vilka kategorier lärare som de anställer och hur de ska dimensionera utbildningar. Vi inför också ett tydligt och förutsägbart resursfördelningssystem som har sin utgångspunkt i vilken kvalitet som utbildningen håller.

Vår ambition med förslagen är att förbättra Sveriges ställning som utbildnings- och forskningsnation. Forskning stärker vår konkurrenskraft och bidrar till ökad ekonomisk tillväxt. Vi har redan nu förbättrat studenternas situation. Studiemedlen har höjts med cirka 430 kronor i månaden, 40 kronor bidrag och 390 kronor lån. En student med fullt studiemedel får 350 kronor mer i plånboken varje månad. Från och med 2011 höjs fribeloppet för studenter med cirka 30 000 kronor, från dagens 107 000 kronor till cirka 136 400 kronor per kalenderår för en student. Så mycket får alltså en student tjäna utan att det påverkar storleken på studiemedlen.

För att ytterligare stärka kvaliteten kommer studenter från länder utanför EES-området från och med höstterminen 2011 att få betala för utbildningen. Avgifternas storlek bestäms av universiteten och kommer att kunna användas för kvalitetshöjningar. Införandet av avgifter ska kombineras med ett stipendiesystem som kan ge visst stöd till icke EU-medborgare som vill studera i Sverige.

Vi är övertygade om att Alliansens satsningar på den högre utbildningen och forskningen är långsiktiga investeringar, både för individen och för samhället, och kommer att stärka Sverige som en framstående forsknings- och kunskapsnation. Linköpings Universitet som är ett framgångsrikt universitet med hög kvalitet kommer att tjäna på dessa förändringar.

YVONNE ANDERSSON, RIKSDAGSLEDAMOT (KD),

FINN BENGTSSON, RIKSDAGSLEDAMOT (M)

KARIN GRANBOM-ELLISSON, RIKSDAGSLEDAMOT (FP)

STAFFAN DANIELSSON, RIKSDAGSLEDAMOT (C)

GUNNAR AXÉN, RIKSDAGSLEDAMOT (M)

ANDREAS NORLÉN, RIKSDAGSLEDAMOT (M)

BETTY MALMBERG, RIKSDAGSLEDAMOT (M)

Läs mer om