Småföretagen har ännu inte fått några lättnader trots regeringens fokus på just småföretagen, Sveriges hjältar enligt Alliansen. Det har i stället blivit dyrare att anställa i och med att arbetsgivaravgiften har höjts. Och småföretagens kritik är fortsatt hård.
I Företagarförbundets medlemspanel som nyligen presenterades på förbundsstämman framkom att nästan 60 procent av de svarande ansåg att höjningen av arbetsgivaravgiften har gjort dem mer negativa till att anställa. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin som fanns på plats på stämman meddelade dock att höjningen kommer att bestå. Däremot lovade han att andra utlovade reformer skulle genomföras.
Regeringens föreslagna reformer för att få fart på företagandet är bra, men när det gäller den fråga som är absolut viktigast för de små företagen i Sverige, nämligen nivån på arbetsgivaravgiften, tar regeringen bort den generella sänkningen av arbetsgivaravgifterna på fem procentenheter på totala lönesumman upp till 740 000 kronor. Det innebär en ökad kostnad på cirka 37 000 kronor per företag med tre till fem anställda (en kostnadsökning med 18 procent för de flesta företag!).
Den nya regeringen kan inte i längden ständigt hoppa över de små företagen med någon eller några anställda, Sveriges vanligaste företag. Även dessa måste få en uppmuntran i stället för ökade kostnader.
Sänkta arbetsgivaravgifter följer Alliansregeringens jobblinje med bättre villkor, flera arbetstillfällen och företagande vilket i sin tur ger lägre samhällskostnader och ökande intäkter. För att få fler i arbete krävs att avgiften sänks och att övriga löften infrias. Inte förrän då kommer småföretagen att vilja och kunna anställa fler.
Per Lidström
Camilla Littorin