Svårt att bygga lönsamma hyresrätter

Det är viktigt att uppnå långsiktigt hållbara regler för både nyproduktion av bostäder, och för det befintliga fastighetsbeståndet. Det framhåller Rikard Norman från Fastighetsägarna som framhåller orättvisorna i bostadspolitiken som en faktor till att man inte kan bygga hyresrätter med rimlig hyra.

Linköping2010-08-10 09:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Corren har vi den senaste tiden kunnat följa debatten om bostadspolitiken. Vi har även kunnat läsa om alla de studenter som står utan bostad till terminsstarten. Allt detta pekar på att det finns en enorm efterfrågan på bostäder som är lämpade för alla de som av någon anledning inte kan, eller vill, köpa sitt eget boende. Om nu efterfrågan är så stor, varför finns då inte utbudet? Svaret är ganska enkelt; orättvisorna i bostadspolitiken gör det mycket svårt att bygga lönsamma hyresrätter med rimlig hyra.

För att försöka komma till rätta med bostadsbristen har Fastighetsägarna, tillsammans med Hyresgästföreningen och Sabo, tagit fram rapporten "Balanserade ekonomiska villkor - en skattereform för hyresrätten". I rapporten ges en rad exempel på hur hyresrätten förlorat i konkurrenskraft gentemot villor och bostadsrätter. Rapporten visar även på tre åtgärder som skulle kunna skapa en sund och rättvis marknad.

För det första bör fastighetsskatten slopas på hyresrätter. Att en vinst ska beskattas är självklart men att dessutom beskatta det redskap som behövs för att tillhandahålla tjänsten, fastigheten, är inte självklart. Så är det inte i andra branscher.

För det andra bör skattereglerna ändras så att fastighetsföretag ges möjligheten att göra skattefria avsättningar för framtida underhåll. Det nuvarande systemet gör att fastighetsföretaget tvingas betala skatt för att det sparar till framtida stora renoveringsarbeten. En sådan lösning gynnar långsiktig förvaltning. Underhållsfonden återförs till beskattning när underhållsarbete utförs.

För det tredje bör en låg moms på bostadshyror införas för att ge fastighetsföretagen avdragsrätt för moms. I dag betalar fastighetsägare 25 procent moms på i princip alla varor och tjänster utan avdragsrätt. Rätten till avdrag för den högre momsen som företaget betalar i förhållande till en låg moms på själva hyran kommer att sänka företagets kostnader. Därigenom ges goda förutsättningar för att öka nyproduktion av hyresrätter med rimliga hyresnivåer.

Vi är medvetna om att det krävs ett beslut på EU-nivå för att införa hyresmoms. Därför föreslår vi att rot-stöd för hyresrätten med 50 procent av utgifterna på arbete införs i avvaktan på beslutet.

Ändringarna vi föreslår syftar till att uppnå långsiktigt hållbara regler för både nyproduktion av bostäder och för det befintliga beståndet. Vi är inte intresserade av några favörer, i form av bidrag, däremot vill vi ha rättvisa skatteregler mellan hyresrätt, egna hem och bostadsrätt så att våra medlemmar, de privata fastighetsföretagen, kan fortsätta nyproduktionen av attraktiva hyresrätter till rimliga hyresnivåer. Vi vill, helt enkelt, arbeta på lika villkor med långsiktig och stabil spelplan.

Läs mer om