Den svenska mjölken håller på att sina. Som riksdagsman och agronom ser jag med sorg i hjärtat på de negativa konsekvenser minskad mjölkproduktion får för svensk landsbygd, och hela Sverige. Den svenska mjölkproduktionen har sjunkit i 30 år och om det inte sker något drastiskt snart kan det svenska mjölkflödet börja sina.
Redan i dag har vissa landskap i Sverige tappat en tredjedel av sin mjölkproduktion. En sjunkande produktion blir ett bekymmer också för ett stort antal andra branscher som exempelvis transportnäring, livsmedelsindustri, spannmålsproduktion, foderindustri och en mängd andra underleverantörer till mjölknäringen. Dessutom växer det öppna åker- och betesmarkslandskapet igen.
Mjölkproduktionen konkurrerar på en fri marknad där konsumenternas fria val är grunden. De jordbrukspolitiska regelverken i EU behöver också minska och förenklas. Så länge de består är det dock viktigt att Sverige bevakar sitt eget jordbruks intressen och finns med och påverkar när besluten tas. Och likaså måste förutsättningarna för mjölkproduktionen stärkas genom likvärdiga konkurrensvillkor och stödmekanismer. Det mjölkproduktionen minst av allt nu behöver är ökade särskatter och dyrare transporter.
Viktigt är också att branschen tillåts ställa om sin produktion till moderna och effektiva metoder. I takt med allt hårdare miljökrav och större städers krav på daglig livsmedelsförsörjning krävs det stora aktörer som på ett miljöeffektivt sätt både kan tillverka, distribuera och sälja på både lokala, nationella och internationella arenor. Det är troligt att vi får se fler företag gå samman i framtiden för att kunna erbjuda svenska konsumenter både bra produkter till bra pris samtidigt som man matchar den allt tuffare internationella konkurrens som råder på marknaden.
Efterfrågan på närproducerade mejeriprodukter har vuxit under senare år och uppvuxen på en bondgård förstår jag mer än väl känslan av att dricka den egna ortens mjölk. Det förefaller ju också som mejeriföretagen insett detta och gör nu alla vad de kan för att svara upp mot konsumenternas önskningar kring närproducerat. Samtidigt behöver branschen hitta en form där mer omfattande volymer hanteras av större effektiva företag, samtidigt som det finns utrymme för lokala mejerier.
Med tanke på världens växande befolkning och större efterfrågan borde mjölkbonde vara ett framtidsyrke. Svensk mjölk skulle kunna bli en exportframgång, men för att kunna exportera mjölk måste vi ha en hemmamarknad - då måste fler svenskar rösta med fötterna och köpa de svenska mejeriprodukter vi har i vår butikshylla! Och politikens roll är att ge den svenska mjölkproduktionen goda förutsättningar för att kunna konkurrera, uppnå lönsamhet och därigenom expandera!