Sverige halkar efter i klimatomställningen

Sverige riskerar att tappa sin position som föregångsland på klimatområdet. Det anser våra största miljöorganisationer som förtjänar att tas på allvar, och som får medhåll av miljöpartistiska språkröret Maria Wetterstrand.

Linköping2010-09-17 08:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Andreas Carlgren Corren 11 september

Miljöministern menar att han sökt samförstånd med oppositionen i klimatfrågan. Det är sant. Men att påstå att vi rödgröna mötte erbjudandet med "kalla handen" är djupt ohederligt.

Det bildades en klimatberedning i början av mandatperioden, där jag själv satt med. Vi skulle ta fram förslag med brett politiskt stöd. Vi blev överens om många åtgärder; kraftigt höjda CO2-skatter, kilometerskatt för tunga lastbilstransporter och massiva investeringar i järnvägen. Men sedan sa alliansen nej till nästan varje enskilt förslag. Förslagen ligger nu i stället i det rödgröna valmanifestet.

Om vi ska lyssna på forskningen och menar allvar med klimatpolitiken behövs en mer offensiv politik, både internationellt och i Sverige. När det internationella nätverket för världens miljöorganisationer, Climate Action Network, rankar länders klimatpolitik så har Sverige rasat från 10:e till 18:e plats under de senaste åren. Sverige riskerar att tappa sin position som föregångsland på klimatområdet. Det här är alltså inte Miljöpartiets åsikt och inte heller fem anonyma personers tyckande som Carlgren påstår. Det är en seriös bedömning av våra största miljöorganisationer som förtjänar att tas på allvar.

Varför hakar Sverige efter? Jo, när krisen slog till valde många regeringar gröna krispaket, som satte fart på både jobben och miljöarbetet. Investeringar i järnvägar, bränslesnåla bilar, bättre avfallshantering, mer energieffektiva hus och stöd för förnybar energi blev en del av krispaketen för att skapa nya jobb. Sverige valde att låta bli och prioriterade skattesänkningar.

Miljöbilspremien som regeringen införde var en bra åtgärd. Men den räcker inte. Vi behöver helt andra ambitioner och åter ta täten i klimatomställningen.

MARIA WETTERSTRAND, SPRÅKRÖR, MILJÖPARTIET DE GRÖNA

Läs mer om