Sverige har inget annat val än att agera

Hotet från ett sönderfallande Irak är allvarligt. Även Sverige drabbas, genom att strömmen av irakiska flyktingar ökar. Sverige bör därför verka internationellt för en lösning av Irakkonflikten. Det skriver frilansjournalisten Lennart Berggren.

Linköping2007-04-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Irak har den så kallade säkerhetsoffensiven sedan en månad tillbaka minskat våldet och skapat utrymme för humanitära insatser.

Den regionala konferens som nyligen hölls gav positiva signaler och i dagarna möts utrikesministrarna från säkerhetsrådet samt Iraks grannländer för att diskutera FN:s femårsplan för Irak, där bistånd och stöd kopplas till nödvändiga politiska och ekonomiska reformer för att ge stabilitet och utveckling.

Även de omgivande länderna har mycket att vinna. Iran och Syrien har kapacitet att sabotera utvecklingen, men det är nödvändigt att hitta kompromisser som hela regionen kan enas kring - dock utan att ge upp långsiktiga mål om liberala och demokratiska samhällsbildningar.

EU:s ambassadör i Bagdad, Ilkka Uusitalo, sade till mig i en intervju i Bagdad för någon månad sedan att det från irakiskt håll finns önskemål om ett större europeiskt engagemang i Irak. Irakierna vill inte se sitt land som enbart en "amerikansk fråga".

Traditionellt har Sverige haft många kontakter som nu borde kunna byggas vidare på. Och det finns förutsättningar för en positiv utveckling.

En överväldigande majoritet i Irak - 80 procent - är emot en sekteristisk uppdelning av landet och 90 procent vill ha en enad, central regering. I den föreslagna biståndsplanen finns många initiativ till att minska de sekteristiska klyftorna, som exempelvis en amnesti för upprorsmän, en människorättskommission och återanställning av tidigare oskyldiga Baathpartister.

Internationellt måste nu en konstruktiv roll tas genom bildandet av en stödgrupp. Denna skulle bestå av representanter från säkerhetsrådets medlemmar, de omgivande länderna samt FN - och möjliggöra konsensus om Irak.

I EU kan Sverige arbeta för en regional samverkan och tillsättandet av ett FN-sändebud för att koordinera samtalen mellan de olika parterna, i och utanför Irak.

Snarast bör amerikanska styrkor ersättas av internationella trupper och även här bör Sverige medverka - hur främmande tanken än är i dag. En oerhört viktig uppgift är utbildning och kontroll av de irakiska säkerhetsstyrkornas frihet, från sekteristisk och politisk inblandning.

Hotet från ett sönderfallande Irak är allvarligt.

Vi har inget val än att börja agera kraftfullt i Irakfrågan.

Lennart Berggren

Frilansjournalist från Linköping

Läs mer om