Sverige ledande på reproduktiv hälsa

Barnmorskornas kunskaper är högt värderade även i ett internationellt perspektiv. Det skriver PATRIZIA BJERKEGREN, samordnare på Vårdförbundet i Östergötland.

Artikelförfattaren vill uppmärksamma det oerhört viktiga arbete som barnmorskorna gör för kvinnors reproduktiva hälsa.Arkivfoto: Anna Simonsson / SCANPIX

Artikelförfattaren vill uppmärksamma det oerhört viktiga arbete som barnmorskorna gör för kvinnors reproduktiva hälsa.Arkivfoto: Anna Simonsson / SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-05-06 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 1992 introducerades den internationella barnmorskedagen av International Confederation of Midwives (ICM). Sedan dess har dagen firats den 5 maj - som ju var i går - med olika teman utifrån vad som är aktuellt i de olika länderna. Syftet med dagen är att för så många människor som möjligt beskriva barnmorskans betydelse i vården av kvinnor och barn. Dagen firas på olika sätt runt om i världen och temat för i år är "Hälsosamma familjer - nyckeln för framtiden".

Barnmorskorna arbetar för kvinnors reproduktiva hälsa. De är en mycket viktigt kontakt för kvinnor över hela världen och möter kvinnan under hela livscykeln. Arbetet har stor betydelse för folkhälsan då det är hälsofrämjande, förebyggande och behandlande.

Barnmorskans arbete innefattar många olika områden, med anknytning till framför allt kvinnor och nyfödda barn. Barnmorskan är den återkommande kontakten för kvinnor i frågor rörande den reproduktiva hälsan. Barnmorskan ger vård och stöd vid normal graviditet, förlossning och barnsängstid. Och ansvarar för att identifiera avvikelser under graviditeten, förlossningen och nyföddhetsperioden samt att vidta adekvata omvårdnadsåtgärder när något avviker från det normala.

Barnmorskan stöttar nyblivna föräldrar i sin föräldraroll och ger råd i vården av det nyfödda, friska barnet. Barnmorskan ger också råd vid amning. Och ger sexualitets- och preventivmedelsrådgivning till både kvinnor och män samt övrig hälsoinformation kopplat mot den reproduktiva hälsan.

Detta är av yttersta vikt med tanke på dagens diskussion kring sexbrottslagstiftningen och dess tolkningar. Man har som barnmorska ett enormt ansvar ute på ungdomsmottagningarna, för att stärka de som är på väg in i vuxenlivet och sin sexualitet. Barnmorskan är också den mest sakkunniga rörande omvårdnaden vid gynekologisk ohälsa. Barnmorskan värnar särskilt om kvinnan och hennes barn kopplat till deras livsvillkor i samhället - men verkar också genom sitt arbete för jämställdhet mellan kvinnor och män samt för solidaritet och respekt för individen.

Den svenska barnmorskans kunskaper och arbetssätt är i dag högt värderade i ett internationellt perspektiv. Den svenska modellen är en förebild för många länder - i hur man kan arbeta med den reproduktiva hälsan. Tack vare barnmorskans unika kunskaper och arbetssätt är vi i Sverige världsledande när det gäller att främja hälsan och förebygga sjuklighet och dödlighet hos kvinnor och barn.

Barnmorskans kunskaper är unika och är väl värd att uppmärksammas. Till alla barnmorskor: Ni är fantastiska och era insatser är ovärderliga dagens vård. Glöm aldrig det!

Patrizia Bjerkegren

Läs mer om