Dagens länsindelning härrör från 1634 års regeringsform. Kanske är det därför inte så konstigt att dessa länsgränser inte alltid fungerar särskilt väl vid planering av kollektivtrafik, sjukvård och arbetsmarknad. Därför är det viktigt att förändra samhällsstrukturen till att bättre passa dagens och morgondagens krav.
Ansvarskommittén har lagt sitt slutbetänkande. Nu väntar en bred diskussion. Det offentliga Sverige får nu möjlighet att tycka till och komma med förslag. En så stor förändring måste diskuteras brett. Många människor är oroliga för hur det kommer att bli.
I Östergötland kommer socialdemokraterna bjuda in till ett rådslag för att diskutera de här frågorna. Dessutom för vi samtal med våra partikamrater i andra län för att diskutera framtida lösningar.
Det offentliga Sverige måste förändras för att bättre möta morgondagens krav. Det är viktigt att understryka att en arbetsmarknadsregion inte bör delas om det inte finns mycket starka skäl.
Människor bryr sig oftast väldigt lite om kommun eller länsgränser utan vill att deras vardag ska fungera när det gäller skola, barnomsorg, kollektivtrafik och fritidssysselsättning. Det finns därför starka skäl att låta dagens och morgondagens arbetsmarknadsregioner styra den framtida administrativa indelningen.
För att hänga med i utvecklingen och skapa en attraktiv region måste möjligheterna att påverka vara goda. Förutsättningarna ser olika ut beroende på var i Sverige du befinner dig. Det är inte bara vård, skola, omsorg den lokala och regionala politiken ska ta beslut om.
Regionala och lokala organ ska lika ofta ta både kort- och långsiktiga beslut som rör näringsliv, infrastruktur och högre utbildning. Många av dessa uppgifter och framför allt finansieringen ligger i dag på statlig nivå. En decentralisering av dessa beslut blir alltmer nödvändig. Dels för att beslut och ekonomi kring viktiga investeringar måste gå snabbare men också därför att regionerna ser olika ut och har olika behov.
Vi tror att politiker med förankring i regionen vet bättre än staten hur förutsättningarna och behoven ser ut. En sådan decentralisering kan också göra det mer attraktivt för företag att delta i planering, utveckling och finansiering av för regionen viktiga framtidsprojekt.
Det är med viss oro vi noterar att ansvarskommittén inte berört dessa frågor vilket kan tolkas som att ordningen som gäller i dag, där staten beslutar över medlen bör fortsätta.
Dagens län är alltför små för att klara trycket från den globala konkurrensen. Genom omställningen från industriproduktion till kommunikation och tjänsteproduktion har både företag och medarbetade blivit rörligare. Människor reser varje dag över länsgränserna till arbete och fritid.
Det är deras vardag liksom möjligheterna för företag att växa och utvecklas som måste vara vägledande när Sveriges nya karta ritas.
Laban Bengtsson
Lena Micko
Mattias Ottosson