Sveriges Radio borde lyssna

En bra bevakning av vad som sker i Östergötland förutsätter stark regional närvaro. Det skriver PAUL LINDVALL (m), MATTIAS OTTOSSON (s) och BJÖRN ERIKSSON med anledning av sparförslagen vid Sveriges Radio, SR.

Linköping2007-02-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år fyller radio Östergötland 30 år. Varje dag lyssnar ungefär hälften av östgötarna på någon av Sveriges Radios kanaler. Radio Östergötland har en mycket viktig roll i Östergötland. Genom redaktioner i såväl Norrköping som Linköping finns man nära och delar den verklighet man är satta att bevaka och beskriva.

Just den närvaron är en viktig förutsättning för att kunna förmedla trovärdiga och insiktsfulla reportage och beskrivningar om östgötarnas vardag. I den lokala radion får östgötarna höra om laget de hejar på. De kan också få goda tips om film, teater och musikförställningar i Östergötland.

Radio Östergötland har naturligtvis också en viktig uppgift att granska hur de beslut som politiker fattar påverkar lyssnarnas vardag. Det kan handla om hur skolan ska se ut, hur stora resurserna till vården av våra gamla ska vara eller vart den nya vägen ska dras. Bevakningen kan också handla om viktiga händelser inom exempelvis näringslivet och föreningslivet. Om företag som etableras och växer eller kanske om arbetstillfällen som försvinner.

I östgötaregionen inträffar viktiga händelser hela tiden. Sveriges Radio - och därmed också SR Östergötland - har också ett särskilt ansvar för samhällsinformation när allvarliga händelser inträffar. Det ingår i det uppdrag som riksdagen gett Sveriges Radio (SR). När stormen viner runt husknuten kan radion ibland vara den enda kontakten med omvärlden. Det vet de östgötar som upplevde hur Stormen Per drog fram över länet.

Nu ska Sveriges Radio spara 110 miljoner kronor under detta år för att "anpassa sina kostnader inför framtiden", enligt vd Peter Örn.

Ett av förslagen till besparingar kan komma att drabba SR Östergötlands lyssnare hårt.

2005 startade det rikssända programmet P4 Extra som innebar att det lokala utbudet minskade med en timme. Nu aviseras det att ytterligare två timmar på vardagarna kommer att tas från det lokala utbudet och istället ersättas med program som produceras i Stockholm.

Den regionala rösten blir därmed svagare i en tid när regionernas betydelse ökar. Möjligheten för östgötarna att göra sina röster hörda begränsas när den istället borde stärkas. Radio Östergötland är också ett av få medier som täcker hela regionen.

I värsta fall kan vi närma oss den radiosituation som rådde för 30 år sedan - en situation där östgötarna får hålla till godo med "lokala fönster" ett par gånger om dagen i en rikssänd kanal.

Sverige är så mycket mer än Stockholm. En bra bevakning av vad som sker i Östergötland förutsätter en stark regional närvaro - en regional närvaro där radioinslagen produceras av redaktioner i Norrköping och Linköping. Detta vet östgötarna.

Sveriges Radio - lyssna på östgötarna!

Paul Lindvall

Ordförande i Linköpings kommunstyrelse

Mattias Ottosson

Ordförande i Norrköpings kommunstyrelse

Björn Eriksson

Landshövding

Läs mer om