Sveriges skolor halkar efter

Många av landets kommunala skolor saknar en IT-strategi. Det skapar kunskapsklyftor både mellan kommuner och enskilda skolor, skriver tre debattörer från Telia Sonera, stiftelsen Datorn i utbildningen och från Årets IT-kommun, Falkenberg.

Linköping2010-10-26 08:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En enkät utförd på uppdrag av TeliaSonera visar att minst en kommun i Östergötland saknar strategi eller vision för de kommunala grundskolornas IT-satsningar. I hela Sverige saknar var tredje kommun en sådan plan. Elva av tretton Östgötakommuner besvarade enkäten och av dessa svarade en att strategi eller vision för IT i kommunens grundskola saknas.

Vår poäng är inte att peka ut enskilda kommuner - ambitionsnivån skiljer sig kraftigt åt, även mellan kommuner med IT-strategi för skolan. Vad vi däremot tvingas konstatera är att Sveriges skola är mycket ojämlik när det gäller tillgång till informations- och kommunikationsteknik. Ett exempel är att några av landets kommuner ser varsin bärbar dator till varje elev som en naturlig del av den moderna utbildningen - samtidigt uppger drygt 60 procent av kommunerna att inte någon av deras kommunala skolor gör en sådan IT-satsning.

Dessa skillnader är oroväckande. Skolverket har konstaterat att 75 procent av landets kommunala skolor har ett ganska eller mycket stort behov av investeringar i IT. Eftersom det fortfarande saknas nationella riktlinjer på området är det upp till enskilda kommuner och skolor att avgöra om det ska satsas överhuvudtaget.

Många av skolans styrdokument är skrivna i en tid då dagens och framtidens kompetens- och färdighetskrav för informationssamhället var okända. Men nu vet vi bättre. Internationell forskning visar att en klok användning av IT ökar elevernas motivation och engagemang. I en brittisk kunskapsöversikt konstateras ett klart positivt samband mellan IT-satsningar i skolan och elevprestationer främst i engelska, matematik och naturvetenskap.

Även ur IT-sektorns perspektiv är bristen på nationellt sammanhållande IT-strategier i skolan bekymmersam. För att kunna hänga med i utvecklingen och konkurrera med ledande IT-nationer som Kina och Indien måste vi etablera hög digital kompetens hos både lärare och elever.

Kommunerna bör dock inte vänta på nationella initiativ. Vi vill uppmana samtliga kommuner i länet att omgående etablera en konkret och ambitiös IT-strategi för sina skolor. För det första bör hög IT-kompetens bland skolledare och lärare säkerställas. För det andra behövs modern dator- och nätverksutrustning. För det tredje behövs digitala läromedel av hög klass och för det fjärde bör löpande uppföljningar göras i varje enskild skola.

Jan Pettersson, chef Offentlig sektor, TeliaSonera

Peter Becker, ordförande, Stiftelsen Datorn i Utbildningen

Kristina Björn, IT-ledare, Barn- och utbildningsförvaltningen, Falkenberg Årets IT-kommun 2010

Läs mer om