När jag ser på det som hände här i Sverige annandag jul är det förmig naturligt att främst rikta blickarna mot det som är den svenskastatens kärna, nämligen regeringen och dess kansli. Det är i Sverigesgrundlag, Regeringsformen, som formerna och funktionerna för statenSverige läggs fast. Grundlagen har nu trettio år på nacken. Avslöjarhändelserna annandag jul att den är för gammal och behöver ändras?Enligt grundlagen styr regeringen vårt land och är ansvarig införriksdagen. Man får dock inte glömma att riksdagen också styr genom attstifta de lagar som inte bara vi medborgare skall rätta oss efter utanockså regeringen och alla myndigheter. När det sägs att det ärregeringen som styr bör påpekas att regeringens medlemmar, statsråden,inte får utöva någon styrande makt själva utan bara får ge sinaunderlyd-ande myndigheter råd. Myndigheterna skall beslutasjälvständigt och oberoende. Det är därför oegentligt att kräva ettstatsråds avgång, när något gått snett hos en myndighet, till exempelKriminalvårdsstyrelsen. Ett statsråd har varken något faktiskt ellerpolitiskt ansvar för en myndighets gärningar eller underlåtenheter, närden fullgör uppgifter som den ålagts i lag eller förordning. Man fårinte blanda in idéer från andra länders statsskick, som massmedia oftagör.
En uråldrig rättslig maxim anger att nöden har ingen lag. Det ärdock rättsligt oklart om detta gäller också regeringen och enförvaltningsmyndighet. Skulle det gå att åsidosätta grundlagen ellerandra lagar för att skydda landet och dess invånare mot en katastrof?Den allmänna uppfattningen tycks vara att det inte går. Men det tordeinte stämma med det allmänna rättsmedvetandet. Det är en brist igrundlagen att denna inte ger ett klart besked i denna fråga.
Räddningsverket har av regeringen i sin instruktion ålagts attupprätthålla en beredskap för bistånd vid katastrofer i andra länder,som fordrar omedelbara åtgärder. Två förutsättningar skall dock varauppfyllda för att verket skall få ingripa. Det måste finnas en externfinansiering av insatserna, från till exempel Röda Korset, och verketmåste före beslut om insats informera regeringskansliet(försvarsdepartementet). Räddningsverket kunde därför inte utan attbryta mot den föreskrivna ordningen vidta de omedelbara åtgärder sombehövdes vid tsunamikatastrofen. Enligt uppgift kommer ordningen attändras så att verkligt omedelbara åtgärder kan sättas i verket.
I regeringsformen är föreskrivet att i regeringskanslietskallingå statsrådsberedningen och departement för skilda verksamhetsgrenaroch att det är regeringen som fördelar ärendena mellan departementen,medan det är statsministern som bland statsråden utser chefer fördepartementen. Chef för regeringskansliet och även förstatsrådsberedningen är statsministern, eller en ersättare som hanutser bland statsråden och som får tjänstgöra som chef i hans ställe.Såväl statsministern som hans ersättare har rätt att efter eget valdelegera sina beslutsuppgifter .
Utrikesdepartementet är det i särklass största departementet medöver 2 500 anställda och med en mängd olika enheter, både för självadepartementet och för utrikesrepresentationen. Organisationen ger ensplittrad bild genom sin heterogenitet och genom relikter från tidigareordningar. Tiden torde faktiskt för länge sedan ha varit inne attbesluta om en utbrytning av utrikesrepresentationen till en friståendecentral förvaltningsmyndighet med en generaldirektör som chef.Regeringskansliet är unikt och utgör den offentliga verksamhetenshjärtpunkt. En renodling av de utrikespolitiska enheterna så attsymbiosen med utrikesrepresentationen upphör är en reform som talar försig själv.
Det ligger i sakens natur att ett så stort och heterogentdepartement som utrikesdepartementet är svårt att överblicka inte barautifrån utan också inifrån. Det är självklart att chefen för en så stororganisation inte kan klara sin chefsuppgift utan att delegera nerskyldigheter och ansvar till sina underlydande chefstjänstemän. Råkardessa någon gång göra fel, skall man inte skylla detta på statsrådetoch kräva statsrådets avgång. Statsrådet har rätt att delegera till deunderlydande cheferna och är också skyldig att göra det. Gör ettstatsråd sig skyldig till omdömeslös delegering kommer saken dock i ettannat läge.
Ser man på regeringskansliets totala organisation kan man inte undgåatt slås av vilket blandat intryck den ger och hur svårstyrd en sådanorganisation måste vara. Händ-elserna i regeringskansliet annandag julger en allvarlig tankeställare. Egentligen är det inte överraskande attledningen inte förmått göra en adekvat bedömning av beredskapsbehovetunder julhelgen. Ar det inte hög tid att göra en förutsättningslösomorganisation? Det går knappast längre att skjuta på en sådan.Regeringen med sitt kansli måste få en tidsenlig och verkligt smidigoch effektiv organisation. Det går inte längre att bara lappa och laga.
DEBATT