Sveriges välfärd börjar i klassrummet

Grundförutsättningarna för välfärd i ett samhälle är skola och utbildning. Läsa-skriva-räkna-garantin gör att alla barn nu får den kunskap i grundskolan som behövs för att gå vidare till gymnasiet och sedan ges möjlighet till ett yrke, anser Nils-Åke Gustafsson (FP) och Gun Jareblad (FP).

Linköping2010-08-31 08:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolpolitiker från länets 13 kommuner deltar i Östsams arbetsgrupp L15 - Lärande och utbildning och undertecknade har deltagit som dels landstingets representant och dels som ordförande för arbetsgruppen. Gymnasieskolans reformering och Yrkeshögskolans införande 2009 har varit verkliga lyft inom skolpolitikens område.

Entreprenörskap införs i yrkesprogrammen, där företagsekonomi och marknadsföring ingår, gör att en ungdom som vill starta eller ta över ett föräldraföretag får bättre förutsättningar att klara av detta. Att nu ge skolelever rätt förutsättningar och ett bra stöd från början i grundskolan och därefter till en yrkesutbildning är en förutsättning att få ett arbete. Teknikföretagen ska inte behöva söka specialistsvetsare från andra länder eller dataingenjörer från Indien och Kina, vilket nu sker i stor utsträckning, medan svenska ungdomar går arbetslösa.

Forsknings- och högskoleminister Tobias Krantz har i rapporten Forskning formar framtiden givit förslag för att få fram spetskompetens i landet, som vi också väl behöver.

Rektor Wallberg vid Karolinska institutet och J-E Sundberg, ansvarig för forskningsfrågor vid Volvo, har framfört starka lovord för regeringens forskningsstrategier. Det här är första gången som regeringskansliet lyssnar på oss i vår sektor, uttalar de.

Regeringens skolpolitik har verkligen givit den reformering av den svenska skolan som behövdes och detta i grevens tid.

Nils-Åke Gustafsson, ordförande i L15 Östsam (FP)

Gun Jareblad, landstingsråd och medlem i L15 (FP)

Läs mer om