Östergötlands län är på god väg i sitt arbete med att producera biogas men trots att regionen kan vara stolt finns det fortfarande stor förbättringspotential. Vi på Eon tror att satsningar på biogas är en viktig del av vår framtida energiförsörjning därför investerar vi i nya produktionsanläggningar och sprider medvetenhet om att biogas är ett konkurrenskraftigt fordonsbränsle genom att tillsammans med Volkswagen medverka i motorsporttävlingen STCC.
Men för att göra en verklig skillnad krävs ett brett engagemang och långsiktiga satsningar på biogas. Vi uppmanar politiker och näringsliv i Linköping, Motala, Mjölby och övriga kommuner i Östergötland att på allvar börja diskutera hur vi får tillgång till mer biogas på marknaden.
Världen står inför en klimatutmaning av aldrig tidigare skådat slag och en av de bästa lösningarna för att minska koldioxidutsläppen är ökad användning av biogas i transportsektorn. Biogas framställs från organiskt material, som till exempel hushållsavfall och gödsel, och är därför renare än andra drivmedel. Studier visar att utsläppen av växthusgaser generellt sett kan minskas med så mycket som 95 procent om biogas används som fordonsbränsle istället för bensin. Prestandamässigt är biogas ett drivmedel som fungerar bra i extremt krävande förhållanden - något som visat sig i årets STCC-tävlingar där Team Biogas placerat sig i toppen. Biogas är också fördelaktigt rent ekonomiskt eftersom det både är billigare och drygare än andra drivmedel.
Östergötlands län producerar mycket biogas men hela regionens potential tas inte till vara. Exempelvis finns en stor outnyttjad potential från matavfall. Den del av biogaspotentialen från Östergötland som under rådande ekonomiska förhållanden är rimlig att utnyttja uppgår till 800 GWh/år, vilket skulle räcka till bränsle för 80 000 bilar. Idag uppgår produktionen inte ens till 13 procent av detta. För att till fullo ta tillvara regionens potential och öka biogasproduktionen krävs initiativ från branschen och stöd från politiskt håll.
Vi på Eon efterfrågar en tydligare dialog med politikerna i Östergötland om ett samarbete kring tillvaratagande av avfall som kan användas för biogasproduktion. Vidare vill vi se långsiktigt stabila spelregler på biogasmarknaden både på produktions- och efterfrågesidan.
Det mest angelägna i närtid är en fortsatt reduktion av förmånsvärdet på gasdrivna tjänstebilar och fortsatt skattebefrielse för biodrivmedel. Eon ser det även som angeläget att den nya regeringen fattar beslut om ett långsiktigt planeringsmål för biogasproduktion likt det som upprättats på vindkraftssidan. Ett sådant mål skulle på ett tydligt sätt klargöra de politiska ambitionerna på biogasområdet och på det viset bidra till att fler vågar satsa på biogasproduktion.
HANS KREISEL, VD EON. GAS