Tillåt cyklar i regionaltrafiken

Ett mer miljö- och passagerarvänligt tänkande från Östgötatrafiken efterfrågar folkpartisten Lennart Berggren. Han tar som exempel upp frågan som dragits i långbänk om att tillåta cyklar på pendeltågen.

Att tillåta cyklar på pendeltågen skulle ha goda miljöeffekter, anser artikelförfattaren.Bild:Agnes Wikmark

Att tillåta cyklar på pendeltågen skulle ha goda miljöeffekter, anser artikelförfattaren.Bild:Agnes Wikmark

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-09-28 08:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östgötatrafiken säger sig vilja erbjuda ett klimatvänligt trafikutbud och menar att kollektivtrafiken är en framtidsbransch. Många pendlar idag mellan städerna i regionen och att ta med en cykel skulle avsevärt kunna förkorta restiderna till och från jobbet. Men detta vill inte Östgötatrafiken tillåta utan menar: Att ta med cykel på Östgötatrafikens pendeltåg är inte tillåtet. Detta är ett beslut taget av våra uppdragsgivare, ägare och ledning. En eventuell framtida översyn i frågan förutsätter bland annat tekniska anpassningar i fordonen mm.

Nu i slutet av året kommer flera nya tåg. Men några cyklar skall ändå inte tillåtas trots att det här är en gammal fråga. Redan i september 1996 samt maj 1999 beslutade styrelsen för Östgötatrafiken att inte tillåta cyklar på tåg. 1999 antog Kommunfullmäktige i Linköping en motion från Miljöpartiet att Östgötatrafiken skulle vidta åtgärder för att kunna ta med cyklar på alla regionala tåg i länet. Östgötatrafiken överlät senare frågan till Östsam för utredning. Men där försvann ärendet ned i glömska.

För Östgötatrafiken, som har en styrelse som bestämmer, får uppdrag av regionförbundet Östsam som sorterar under Landstinget som har ett fullmäktige. Men Östsam styrs gemensamt av Östergötlands tretton kommuner och Landstinget med andra politiker i ledningen. Det är som ett Kafkascenario. Denna konstruktion medför att ingen vet exakt vem som bestämmer eller hur frågan skall drivas. Det bli definitivt inte bättre om viljan hos flertalet politiker att agera saknas.

I en utredning av Östgötatrafiken självt från augusti 2002 kom man fram till att modifiering av tio vagnar för cyklar och lite stationsombyggnader skulle kosta totalt en miljon. Inte mycket, kan tyckas. Argumentet att cyklar på tåg skulle orsaka förseningar och klagomål från andra passagerare motsägs helt av god erfarenhet från Stockholm, Skåne- och Västtrafik där denna möjlighet finns. De har inga svårigheter att hålla tidtabellen och få klagomål, och vagnsombyggnaderna har varit minimala.

Ytterligare en motion från 2003 om att tillåta cyklar på pendeltåg avslogs av Östgötatrafiken med platsbrist som motivering. Men det här kan ju enkelt lösas med att tillåta cyklar enbart om plats finns eller under icke rusningstrafik så som det är i Köpenhamn och Hamburg där det finns plats för två cyklar i varje vagn och dessutom gratis internet. Prata om passagerarvänlig kollektivtrafik!

Att tillåta cyklar på pendeltåg och även regionalbussar skulle kunna ha goda miljöeffekter och det är högst beklagligt att en så här enkel fråga så här länge har ältats utan att lösningar hittats. Ett mer miljö- och passagerarvänligt tänkande från Östgötatrafiken är högst önskvärt.

LENNART BERGGREN, LINKÖPING AVGÅENDE KOMMUNFULLMÄKTIGELEDAMOT FOLKPARTIET

Läs mer om