De senaste åren har intresset för så kallad mikroproduktion av el ökat kraftigt. El från mikroproducenter, som produceras genom små sol- och vindkraftverk skulle, om den enkelt kunde matas ut på elnätet, avsevärt kunna bidra till att minska våra koldioxidutsläpp. En färsk proposition bromsar tyvärr denna utveckling betydligt.
Över tiden producerar mikroproducenterna, som i huvudsak är privatpersoner, sällan tillräckligt med el för att täcka sin egen förbrukning. När förbrukningen är hög, exempelvis vid kalla och mörka vinterdagar behöver de få tillgång till el utifrån. En solig dag kan ett litet vindkraftverk eller en solcell ge ett överskott av el. Denna överskottsel borde kunna bidra till vår gemensamma energiförsörjning. Dagens regelverk liksom den aktuella propositionen innebär en omfattande och kostsam byråkrati för mätning, avräkning och rapportering. I princip gör det omöjligt för privatpersoner att bidra till vår gemensamma energiförsörjning.
Istället för att motarbeta mikroproduktion genom byråkratiska regler borde våra politiker skapa förutsättningar som gör det möjligt att enkelt tillåta kvittning mellan in- och utmatad el. Ett sådant regelverk skulle kunna innebära att en villaägare med en egen månadsförbrukning på 500 kWh som har några solceller på taket vilket levererar ut 200 kWh/månad på elnätet endast betalar för nettoförbrukningen 300 kWh. En sådan modell skulle verkligen skapa förutsättningar för en folkrörelse för mikroproduktion av el.
Vi menar att den aktuella propositionen borde justeras så att månadsvis kvittning av el tillåts för mikroproducenter. Om inte så sker kommer Utsikt som Linköpings lokala elnätföretag att överväga andra möjligheter för att praktiskt stödja mikroproduktion. För att främja en hållbar utveckling kan det vara värt att bryta en och annan förlegad bestämmelse.
MIKAEL LINDNER VD UTSIKT NÄT AB
ANDREAS MOLIN DOKTORAND ENERGISYSTEM, LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA