Bristande tillgänglighet är ett avgörande hinder för att människor med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhället som alla andra. Arbetet med att riva hinder för tillgänglighet i samhället är därför en högt prioriterad fråga för Moderaterna.
Riksdagen beslutade år 2000 om en nationell handlingsplan för handikappolitiken. Den beskriver prioriterade åtgärder för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning i samhället. När den borgerliga regeringen tillträdde 2006 kunde det dock konstateras att arbetet på flera områden gått alltför långsamt. Handlingsplanen har bidragit till att göra handikappolitiken till en naturlig del i många politikområden - men genomförandet av tillgänglighetsmålen i handlingsplanen har däremot inte gått framåt i önskvärd takt. Regeringen beslutade därför den 4 oktober 2007 att påskynda arbetet och ta fram en strategi för hur målen ska nås fram till år 2010 inom följande områden:
* Enkelt avhjälpta hinder.
* Tillgänglig kollektivtrafik.
* Tillgänglig statsförvaltning.
Bristande tillgänglighet som diskrimineringsgrund utreds nu och regeringen kommer inom kort med ett förslag till riksdagen. En samlad diskrimineringslag trädde i kraft 1 januari i år och Sverige har skrivit under FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Förbättrad tillgänglighet är en viktig demokratifråga. Det ökar förutsättningarna för personer med funktionsnedsättning att studera, arbeta och självständigt klara det dagliga livet. Detta ökar markant förutsättningarna att också bidra till samhällsutvecklingen.
Tillgänglighet kan därför inte ses som en fråga om välvilja från samhället utan en nödvändighet och en självklarhet. Ökad tillgänglighet i samhället förändrar också behovet av olika former av individuella stöd.
I Östergötland har arbetet bedrivits intensivt sedan valet 2006 och genom budgetprioriteringar har man avsatt pengar till riktade åtgärder förutom det som sker inom löpande drift och underhåll. Östgötatrafiken och kommunerna har byggt om hållplatser såväl i tätort som på landsbygd för att kollektivtrafiken ska vara tillgänglig 2010. Fordonen har försetts med ramper och sittplatser som underlättar för resenären. Många kommuner bygger om övergångsställen, gångbanor och parker för att fler ska få tillgänglighet till det utbud som finns i städerna. Många myndigheter i länet har gjort lokaler, verksamhet och information mer tillgänglig.
Det viktigaste för att nå målen är aktiva åtgärder, vilket saknades under den Socialdemokratiska regeringen. Moderaterna tar ansvar för Sverige genom aktiva åtgärder för att stärka individens möjligheter till inflytande och respekten för de mänskliga fri- och rättigheterna.
Betty Malmberg
Ann-Cathrine Hjerdt
Andreas Green