I Sverige säljs varje år över tre miljoner mobiltelefoner. Men produktionen av dessa leder till utnyttjandet av människor och miljö i fattiga och i många fall krigsdrabbade länder. Under Kyrkornas globala vecka gör kyrkoledare gemensam sak med tusentals konsumenter när de ställer krav på att tillverkare tar ett tydligt ansvar för människor och miljö i de länder som berörs.
It-sektorn växer. Tillväxten märks mest i Afrika och Asien där fattiga länder får tillgång till it, vilket de är i stort behov av. Men expansionen har en baksida. Den globala elektronikindustrin använder stor del av världens värdefulla och sällsynta metaller. Många av metallerna bryts i gruvor i fattiga länder där människor ofta arbetar under omänskliga förhållanden, vilket uppmärksammats av det europeiska nätverket makeITfair.
I dag vet vi också att utvinningen av råvaror som ingår i mobiltelefoner i värsta fall kan förlänga väpnade konflikter. I norra Kivu-provinserna i Demokratiska Republiken Kongo pågår en konflikt som skördat fler offer än något annat krig sedan andra världskriget. Enligt en rapport från FN bidrar inkomsterna från mineralutvinningen till att finansiera striderna.
Med den omfattande globala produktionen av mobiltelefoner följer ett ansvar mot de människor som berörs av den. Huvudansvaret för att lösa konflikten i Kongo ligger hos landets och inblandande grannländers regeringar. Men även gruvbolagen och de marknadsledande mobilföretagen som Sony Ericsson, Nokia, Samsung, Motorola och LG med flera, är oerhört viktiga aktörer.
Det finns en stark opinion för bättre kontroll av mobiltillverkningen. MakeITfair har under 2009 genomfört en vykortskampanj riktad mot mobiltelefontillverkare med krav på hållbar produktion av elektronik. Över 10 000 kort med krav på rättvisa löner och villkor har samlats in. På flera håll i landet genomförs nu en kampanj för fredliga mobiltelefoner inom ramen för Kyrkornas globala vecka. Begagnade telefoner samlas in och överlämnas till lokala mobilhandlare tillsammans med krav på en hållbar och rättvis tillverkningsprocess.
Samtidigt väljer vi kyrkoledare att skriva ett brev till de marknadsledande mobiltillverkarna där vi uttrycker vår oro för de effekter tillverkningsindustrin kan medföra. Vi uppmanar dem att informera sig om varifrån metallerna i mobiltelefoner kommer och vilka effekter utvinningen har på människor och miljö. Vi måste tillsammans försöka bidra till en hållbar gruvdrift. Det är i förlängningen en fråga om människors möjligheter till ett värdigt liv i fred och frihet.
Karin Wiborn
Missionsföreståndare
Svenska Baptistsamfundet
Anders Arborelius
Biskop
Stockholms katolska stift
Tikhon Lundell
Arkimandrit
Serbiska ortodoxa kyrkan
Anders Wejryd
Ärkebiskop
Svenska kyrkan