I Linköping har vi cirka 500 hushåll med tomträtt, vilket motsvarar merparten i Lambohov. Arbetet med att bestämma ett friköpspris har pågått under en längre period inom teknik- och samhällsbyggnadsnämnden. Från vår politiska oppositionsroll vill vi medverka till breda politiska lösningar som då blir stabila över tid. För att nå en stabil överenskommelse har vi haft en dialog med tomträttsinnehavarna.
Tomträtten är en typ av besittningsrätt till jord, som infördes i svensk rätt 1907 och då som ett komplement till ägarrätten. Som Socialdemokrater är vi övertygade om att tomträttsinstitutet behövs även i dag. Det ska finnas möjlighet att bygga ett eget hus eller bygga lokaler för det egna företaget utan att först göra en stor investering i markköp.
Problemet är nu att för den enskilde har tomträtten blivit en allt mer otrygg upplåtelseform som helt saknar förutsägbara spelregler. Under de senaste åren finns det många exempel - inte bara från Linköping, där enskilda småhusägare drabbats av kraftigt höjda tomträttsavgälder. De kraftigt höjda avgälderna innebär ett otryggt boende utan egentligt besittningsskydd.
Jordabalken styr att avgälden baseras på markvärdet och fastställs för minst tioårsperioder, men inte hur den eller friköpspriset ska beräknas. Detta lämnas till kommunerna.
En översyn av tomträttslagstiftningen gjordes i början av 1990-talet, men sedan dess har situationen för ägarna till småhus med tomträtt förändrats kraftigt - inte minst utifrån förändringar av boendebeskattning och markvärdesstegringar av stora mått. Frågan har nyligen aktualiserats i en interpellationsdebatt i riksdagen, men regeringens intresse att ta tag i frågan verkar nästintill obefintligt. Justitieminister Beatrice Ask (M) uttalade i den nämnda debatten att "det på sikt inte är så klokt att ha den här typen av upplåtelseform, men det återstår väl att se."
Ministerns uttalande gör att det finns anledning att uttryckligen slå fast att tomträttsinstitutet ska behållas. Vi anser i linje med detta att någon friköpsrätt inte ska införas. Däremot bör det som i dag vara möjligt för en kommun att lämna erbjudande om friköp. Enligt vår mening bör institutet åter utformas som ett bostadspolitiskt instrument med social inriktning.
I väntan på ny lagstiftning är vi Socialdemokrater i Linköping beredda att medverka till breda politiska lösningar så att vi kan komma överens om en modell som de allra flesta kan bli nöjda med. Kommer vi inte överens finns det en risk för att friköpspriset blir för högt och att systemet inte blir hållbart på lång sikt. De som blir drabbade är tomträttsinnehavarna i Linköping.
Nu sträcker vi ut hela armen för ett handslag med den politiska majoriteten
Johan Löfstrand
Mats Johansson