1. Varför ställer ni inte upp på målet om 20 000 poliser? Under mandatperioden har vi gjort den största satsningen någonsin på rättsväsendet. Vi har tillfört fem miljarder i fasta, årliga anslag och därutöver gjort extrasatsningar på 2,3 miljarder. Polisen har nu en årsbudget på hela 19 miljarder, vilket innebär mer resurser än någonsin. Pengarna räcker både till de ca 3 000 nya poliserna, utan att antalet civilanställda förändras, och till storsatsningar mot bland annat grov organiserad brottslighet. Detta ger redan resultat i form av fler uppklarade brott. Socialdemokraternas samarbetspartner, (V), vill göra kraftiga nedskärningar i polisens budget. Ställer (S) upp på detta? Är det ur polisens budget ni planerar att ta pengarna för att finansiera era utlovade bidragshöjningar? Ni har aldrig ställt er bakom målet om 20 000 poliser - varför?
2. Ni saknar politik för jobb för unga och för kunskap i skolan. Hur ska ni då kunna förebygga brottslighet? Alliansen är tydlig i problemanalysen att en del av brottsligheten har sin rot i utanförskap. Genom en bra skola och arbete för ungdomar ger vi fler möjligheten till egen försörjning, hopp om framtiden och en känsla av delaktighet i samhället. För detta krävs de reformer som vi har genomfört för en bättre skola, och en politik för fler jobb. (S) vill återgå till flumskolan och höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Hur ska (S) kunna motverka kriminalitet när man vill att pengarna ska gå till bidrag istället för utbildning och jobb?
3. Stödjer ni Vänsterpartiets krav på halvtidsfrigivning?
Straff ska vara rimliga och rättvisa. Regeringen har föreslagit en reform så att hela straffskalan används. Allvarliga våldsbrott som grov våldtäkt, grov misshandel och grovt rån ska ge hårdare straff, och det ska vara en kännbar skillnad i straff mellan en engångsöverträdelse och upprepad brottslighet. Samtidigt förbättrar vi kvaliteten i kriminalvården. Allt fler intagna får betyg efter fullföljda kurser, utslussningsprogrammen tar in fler, och väsentligt fler deltar i behandlingsprogram. Detta innebär både en tydlig markering från samhället, och att tiden på anstalt används meningsfullt. Oppositionen drar åt andra hållet. (V) vill sänka straffen genom att återinföra halvtidsfrigivning, det vill säga att den som döms till fängelse ska friges efter halva strafftiden. Står (S) bakom detta förslag, eller är det en fråga som splittrar oppositionen?
ANDREAS NORLÉN Riksdagsledamot (M), Östergötland BERTIL WAHLBOM Polisstyrelsens ordförande (M), Östergötland