Nu inleds fas två i regeringens politik att hålla de svenska rovdjursstammarna på en så låg nivå som möjligt. Först var det vargjakten i januari, och i mars börjar lodjursjakten. Totalt ska 209 lodjur dödas! Fällfångst tillåts även i år, trots att en nyligen publicerad rapport från SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, visar vilka problem fällorna kan orsaka i form av skador på klor och tänder samt träflis i magen.
Varför jagar man lodjur? Visst kan de utgöra ett bekymmer för rennäringen. Samtidigt måste man dock beakta att resterna efter lodjurets byten kan gynna järven, som annars skulle tvingas döda fler renar.
Utanför renskötselområdet är problemen med lodjur mycket små, för att inte säga nästan obefintliga. Under 2008, det senaste året det finns statistik från, dödades 47 tamdjur, nästan uteslutande får, av lodjur. 16 av dem dödades i Västra Götaland, där lodjursstammen först på senare år vuxit till. När stängslingen blir lika effektiv där som på andra håll kommer antalet dödade tamdjur att gå ner.
Varför då döda lodjur utanför renskötselområdet? Svaret är att vi har mycket effektiva lobbyister i form av jägarorganisationerna, som årligen förses med statliga bidrag i storleksordningen 50-60 miljoner kronor. De vill helt enkelt ha rådjuren för sig själva och anser att lodjuren har reducerat antalet rådjur. Till viss del är detta nog sant. Men om vi ser på historien så ökade rådjuren mycket kraftigt när rävskabben slog till. Nu har rävarna återhämtat sig och rådjuren minskar. Antalet rådjur som skjuts vid jakt är nu på ungefär samma nivåer som före skabben och det trots lodjuren. Delvis kan det ha att göra med att lodjur jagar räv. Jägarna har helt enkelt under många år levt med helt onormala rådjursstammar och vill att dessa guldår fortsätter.
Från jägarhåll påstås ofta att lodjuren svälter för att de gör slut på rådjuren. Om detta vore sant skulle SVA få in mängder av utmärglade lodjur, vilket inte är fallet. I vårt östra grannland Finland finns ungefär lika många lodjur som i Sverige. Men där finns mycket få rådjur - inte för att lodjur har gjort slut på dem utan för att de helt enkelt aldrig har invandrat till Finland. De är på gång nu. En viss stam av inplanterade vitsvanshjortar finns, men i huvudsak lever de finska lodjuren på småvilt, vilket de skulle kunna göra även i Sverige i en nödsituation. Men både jägare och naturflanörer kan vara lugna för att rådjuren aldrig kommer att decimeras till så låga nivåer. Åtminstone inte av lodjur. Det är upp till jägarna att anpassa avskjutningen.
BJÖRN LJUNGGREN, STYRELSELEDAMOT I SVENSKA ROVDJURSFÖRENINGEN