Tydliga riktlinjer för jämlik vård

Förslaget om att landstinget skall ta en aktiv roll för tillväxt och företagande delas av folkpartisterna Reza Zarenoe och Ralf Falkhede. De framhåller i sin beskrivning av vad landstinget uppnått under mandatperioden att samarbetet med Hälsouniversitet har förstärkts och utvecklats.

Majoriteten har under sin tid i landstinget satsat vilja och kraft på att förbättra hälsan hos östgötarna och göra vården mer jämlik anser folkpartisterna Ralf Falkhede och Reza Zarenoe.Bild: Åke Karlsson

Majoriteten har under sin tid i landstinget satsat vilja och kraft på att förbättra hälsan hos östgötarna och göra vården mer jämlik anser folkpartisterna Ralf Falkhede och Reza Zarenoe.Bild: Åke Karlsson

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-05-27 08:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Mats Johansson och Anna Larssons artikel 21/5

Målet för den socialdemokratiska hälso- och sjukvårdspolitiken är en god och jämlik hälsa för alla skriver Mats Johansson och Anna Larsson (21/5) och påstår att så är det inte i dag. Tyvärr måste man erkänna att de till viss del har rätt, men det tar tid att rätta till en lång tids försummelser av socialdemokraterna när de ledde landstinget.

Majoriteten i dag har på lite drygt tre år satsat mer vilja och kraft på att ge en god vård, förbättra hälsan hos östgötarna och göra vården mer jämlik över länet än vad socialdemokraterna klarade av på tolv år. Det har aldrig funnits tydligare riktlinjer för bland annat hälsofrämjande arbete inom sjukvården och klinisk forskning. En särskild beredning har arbetat med jämlik vård.

En förutsättning för att få vården jämlik över länet är en väl fungerande primärvård. Under de senaste tre åren har stora förbättringar genomförts. Det hälsofrämjande arbetet och den förebyggande vården har blivit bättre. Vårdvalet som infördes 2009 ger utrymme för flexibilitet och profileringar inom området. Satsningar görs på samarbete med kommunerna när det gäller vård av äldre och barn.

Universitetssjukhuset har stor betydelse och det är viktigt att skapa förutsättningar för utveckling, som Mats Johansson och Anna Larsson riktigt påpekar. Den passivitet de talar om, har dock gällt under den socialdemokratiska ledningen. Den nya majoriteten har tagit fram strategiska riktlinjer som skall garantera en snabb utveckling.

En fastighetsplan för att säkerställa att det finns lokaler för en framtida utbyggnad, förbättrade behandlingsmetoder och en effektiv verksamhet har också presenterats.

Samarbetet med Hälsouniversitet har förstärkts och utvecklats med bättre lokaler inom sjukhusområdet. Ett exempel är "Clinicum" ett samarbete där vårdpersonal får tillfälle att träna i en unik miljö som främjar deras kompetensutveckling och livslånga lärande.

Folkpartiets förslag om att förbättra forskningsmöjligheterna för fler yrkeskategorier startade redan i höstas.

Under mandatperioden har US fått ansvar för rikssjukvård för brännskador och forskning pågår inom andra områden som också kan bli riksenheter.

Förslaget om att landstinget skall ta en aktiv roll för tillväxt och företagande delar vi helt med socialdemokraterna och detta pågår också. Problemet har ju alltid varit att man från (S) motarbetat privat företagsamhet inom hälso- och sjukvården.

Majoriteten är nu på god väg framåt och arbetar med tillförsikt. För Folkpartiet är forskning och utveckling ett prioriterat område där vi bland annat vill öka satsningarna på forskning om folkhälsa.

REZA ZARENOE (FP)

RALF FALKHEDE(FP)

Läs mer om