Underlätta återhämtningen

Återhållsamma lönekrav och ett modigt politiskt ledarskap underlättar för kreativa företagare att lyfta Sverige ur den ekonomiska krisen. Det skriver CHRISTER MÅRD, regionchef Svenskt Näringsliv.

Linköping2010-01-11 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2010 är här. Många av oss tar då tillfället i akt att fundera över vad som skulle göra verklig skillnad under det kommande året.

För näringslivet är både avtalsrörelse och valrörelse viktiga händelser. Lågkonjunkturen har satt stora spår hos de flesta företagare och deras medarbetare. Även om det nu börjar talas om att botten är nådd så är återhämtningen både långsam och skör. Den kräver kreativa företagare som vågar expandera, men den kräver också ett modigt och visionärt politiskt ledarskap.

Avtalsrörelsen är viktig för tempot i återhämtningen. Utrymmet för generella lönekostnadsökningar är obefintligt och variationerna mellan branscher och företag är stora när det gäller att kunna bära nya pålagor. Samtidigt fortsätter inkomstskattesänkningarna och prognoserna pekar på fortsatt låg räntenivå och låg inflation. Ingångsvärdena för en reallöneutveckling är goda, utan de omfattande lönekrav som fackliga organisationer ställt.

När man blickar framåt behöver man sätta strålkastarljuset på möjligheterna. Fler företag behöver startas och fler behöver växa. Lagen om offentlig upphandling, utmaningsrätt, lagen om valfrihet och lag mot osund konkurrens är politiska initiativ som sakta skapar nya marknader för företagande i en sektor som varit monopoliserad. Samarbetet mellan privata entreprenörer och insiktsfulla offentliga upphandlare kan skapa många växande företag.

Den svenska företagarhistorien visar att kristider föder kreativitet. I många företag formas nu nya strategier för att skapa bästa möjliga förutsättningar. I politiken omprövas traditionella ställningstaganden. Olika politiska partier utropar sig själva efteråt till småföretagsamhetens vänner. När vi synar partiprogrammen mer i detalj framstår dock omställningsförmågan som mer återhållsam vilket gör att företagsamhetens röst fortsatt måste vara tydlig och stark.

Christer Mård

Läs mer om