De svenska lägstalönerna är bland de högsta i världen. Om de unga i dag ska ha en chans både att ta sitt första steg in på arbetsmarknaden och att göra sin röst hörd är inte dessa nivåer som är rimliga.
Unga idag kan inte bara tänka sig utan tycker det är rimligt att en person med gymnasieutbildning har en lägre lön än i dag. 13 000 till 16 000 kronor anser de flesta vara en rimlig nivå.
Ungdomsarbetslösheten är inget problem som går att lösa. Den höga nivån orsakas av flera problem på arbetsmarknaden. Att diskutera ungdomsarbetslösheten i sig är lika verkningsfullt som att behandla symptom utan att ha hittat sjukdomen. Det är de verkliga orsakerna, systemfelen på arbetsmarknaden som måste diskuteras konstruktivt. Annars står vi bara och stampar. Höga ingångslöner är ett sådant systemfel. Arbetsmarknadens förhållningsregler passar inte de som framöver ska förhålla sig till dem. Vi har vuxit ur kostymen.
80 procent av de unga mellan 16-24 år i Östergötland tycker i en nyligen genomförd undersökning att det är rimligt att ingångslönen ligger någonstans mellan 10 000 till 19 000 kronor. Undersökningen är gjord av Svenskt Näringsliv. De vill dessutom se en större skillnad mellan den första lönen och lönen man får under resten av arbetslivet. De tycker också att det är självklart att en lägre lön i början av karriären är skäligt om den stiger med stigande erfarenhet.
De unga verkar ha förstått någonting som inte arbetsmarknaden har hängt med på. Nämligen att det inte är rimligt att sätta samma pris på sitt eget arbete som en person med många års erfarenhet gör. Det måste finnas en större skillnad om det ska vara värdefullt för ett företag att våga testa de ungas förmågor.