Universitetet och företagen måste samarbeta mer

Linköpings universitet måste bli bättre på att samarbeta med näringslivet. Det anser Ulla Lönn på Svenskt Näringsliv, ekonomistudenten Björn Larsson-Gerdén och Gunnar Mångsbro på BT Products AB.

Linköping2007-04-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att kunna få det jobb man vill efter sin utbildning är en viktig drivkraft för de tiotusentals ungdomar som varje år börjar studera vid landets högskolor och universitet. Deras ambitioner är viktiga också för näringslivet. Det är bara genom välutbildade och engagerade medarbetare svenska företag kan bli vinnare i den globala konkurrensen.

Ett bra mått på högskolornas kvalitet borde därför vara hur många studenter som efter examen kan etablera sig inom yrken de studerat till. Likväl har den frågan inte spelat någon större roll i debatten om högre utbildning.

För en tid sedan presenterade Svenskt Näringsliv en studie av "etableringsgraden" - hur stor andel av studenterna som inom ett och ett halvt år efter examen har etablerat sig på arbetsmarknaden. Den visar att studenter som läser samma program på olika lärosäten har olika framtidsutsikter.

För universitetet i Linköping är studien glädjande läsning. Civilekonomerna och civilingenjörerna har goda möjligheter att snabbt finna relevanta arbeten. Den visar också på sambandet mellan studenternas upplevelse av kvalitet i utbildningen och graden av samverkan. Det är inte för inte som staten har uppmanat till mer samarbete mellan högskolan och näringslivet.

Den negativa delen av rapporten visar att det startas förhållandevis få företag bland Linköpingsstudenterna.

Som en av få jobbar högskolan i Jönköping med fadderföretag. Där har studenterna kontakt med näringslivet under hela utbildningen. Det ger studenterna god förståelse för villkoren i arbetslivet. Här har Linköping en hel del att ta efter

Som företagare är vi intresserade av att studenter presterar så bra som möjligt. För oss är det en fråga om att vinna eller försvinna. Vi vill därför upprepa vårt intresse av mer samarbete - kring praktikplatser, examensarbeten och av fler fadderföretag.

Svenskt Näringslivs roll blir att få företag intresserade av att samarbeta, vilket innebär stora vinster för företagen, genom täta kontakter med högre utbildning och forskning. Det dagliga umgänget med studenter innebär att nya idéer och kunskap sprids och ökar konkurrenskraften

Men näringslivets vilja att samarbeta räcker inte. Det krävs också politiska signaler. Styrelsen för Linköpings universitet måste ge ramar för samarbetet, som de anställda sedan fyller med innehåll till gagn för studenterna.

Linköpings universitet har alltid haft ambitionen att ligga i framkant. Så bör vara fallet vara även inom detta område.

Ulla Lönn

Svenskt Näringsliv

Björn Larsson-Gerdén

Student Civilekonomprogrammet

Gunnar Mångsbro

BT Products AB

Läs mer om