Tillsyn kan låta torrt och kontrollerande, men är i stället ett effektivt sätt att få lika förutsättningar för alla att få del av den offentliga servicen var man än bor i landet. En effektiv tillsyn är också viktig för att behålla en god rättssäkerhet.
Regeringen har flera gånger pekat på behovet av en välfungerande och effektiv tillsyn för att kunna bedriva en nationell politik. Förslagen kommer i dag då jag lägger fram min utredning Länsstyrelsernas tillsyn - dagsläge, möjliga förbättringar, framtidsutsikter för regeringen.
Skälet till uppdraget var att statens tillsyn fått kritik av Riksrevisionen. Inriktning och kvalitet har varierat för mycket över landet inom områden som miljöskydd, kameraövervakning och stiftelser. Kritiken riktades också mot regeringen för att lagstiftningen och direktiven till länsstyrelserna var otydliga.
Min utredning bekräftar problemen med de stora variationerna, men visar också på lösningar. Jag kan konstatera att resurserna är för magra, vår organisation för sårbar och vissa län har svårt att hitta specialistkompetens. Vår tillsynsverksamhet är klart underfinansierad. Ska de höga ambitionerna kunna uppfyllas krävs mera pengar.
Den sårbara organisationen löser man genom att koncentrera verksamheter till färre länsstyrelser. Det handlar om tillsynen av stiftelser, bevakningsföretag och begravningsombud. Man kan stärka och bredda kompetensen genom att samla mera statlig tillsyn på länsstyrelserna. Förslag till sådana områden är:
* Skogsstyrelsens tillsyn.
* Förstatligande av överförmyndartillsynen.
* Tillsynen över polisen.
* Ytterligare uppgifter inom tillsyn av miljöfarlig verksamhet.
Nationella tillsynsplaner och kampanjer skulle ge ett mera samlat agerande än tidigare. Genomslaget i landet skulle öka betydligt. Här får regeringen en möjlighet till styrning och inriktning av arbetet.
Jag föreslår att vi ska förenkla och i vissa fall ta bort uppgifter inom vissa områden. På så sätt kan vi friställa både tid, resurser och kompetens för att stärka tillsynen. Förenklingar kan ske inom infrastrukturplaneringen och tillståndsprövning av vindkraftverk.
Att bli tillsedd är en signal om att vi som individer utför viktiga uppgifter i det allmännas tjänst. Det är samtidigt det dragspel som ofta tillgrips när länsstyrelserna måste prioritera. Oväldig tillsyn måste uppgraderas. För att skydda tillsynen i konkurrens med andra angelägna områden krävs öronmärka resurser. Vi kan samordna mera och bli bättre på vår egen kompetensutveckling. Länsstyrelserna kan också bli bättre på att samutnyttja expertkompetens och öka samverkan mellan länen. Min uppmaning till regeringen är: Ge oss rätt förutsättningar och bättre verktyg så kan bra tillsyn bli ännu bättre!
Magnus Holgersson