Det är bra att Bror Gårdelöf (Corren 3/2) belyser personalsituationen inom sjukvården.
Under många år har det östgötska landstingets personalpolitik kännetecknats av låga löner och brist på uppmuntran och delaktighet. Det säger sig självt att en sådan politik inte lockar nyutexaminerad vårdpersonal att vare sig stanna i vårt landsting eller söka sig hit.
Som ny ordförande i landstingets personalstrategiska beredning kan jag berätta om den politik som kommer att föras framöver.
Personalstrategiska beredningen har ansvar för att långsiktigt stärka vårdsektorn som en attraktiv bransch.
God personalpolitik är av största vikt för en välfungerande sjukvård och vi måste erbjuda kvalificerad vårdpersonal bra arbetsvillkor och bättre löner - men framförallt: en känsla av uppskattning och delaktighet.
I en nyligen framtagen policy för ledarskap och medarbetarskap betonas att ledarskap, medarbetarskap och sättet att organisera arbetet har avgörande betydelse för hur arbetsplatsen upplevs och fungerar.
Medarbetaren ska ges utrymme att utveckla sin kompetens och skapa utveckling utifrån verksamhetens mål. En förtroendeskapande dialog ska finnas på alla nivåer och det är chefens ansvar att skapa öppenhet och samverkan.
Detta är förutsättningen för en hälsofrämjande arbetsplats.
Gällande lönerna så har en lönekartläggning gjorts och de justeringar som behövs ska genomföras inom tre år.
Det är tillsammans som vi skapar en bra vårdmiljö. Sedan kan jag bara beklaga den nu rådande situationen och de problem den medför.
Vi arbetar för att förbättra den.
Gun Jareblad (fp)
Landstingsråd och ordförande i personalstrategiska beredningen