Vid det senaste sammanträdet i miljönämnden behandlades motionen från Miljöpartiet angående uranprospektering (uranletning).
Alliansen med Moderaterna i spetsen beslutade att kommunen inte ska agera för införande av vetorätt redan vid prospektering. Det innebär att kommunen ska vänta med att uttala sig ända fram till att ett företag vill påbörja brytning av uran.
Vi anser i stället att det är viktigt att tidigt markera och avstyra eventuella intressen som finns inom det här området. Uranprospektering är givetvis kostsam och vilken medborgare som helst inser att ett företag som gör den här prospekteringen också har för avsikt att bryta uran om man hittar tillräckliga mängder.
Varför informerar inte Moderaterna medborgarna om sitt ställningstagande i en så viktig fråga?
Uran finns i alunskiffrar och i Linköpings kommun finns skiffrar till exempel vid Knivinge nära Vreta kloster. Världsmarknadspriset på uran har stigit kraftigt och även små mängder kan vara lönsamt att bryta.
Alunskiffer bryts i dagbrott. Uranet anrikas med syra och lakresterna förvaras i dammar. Nästan alla dammar läcker vatten och risken är stor att radioaktivitet sprids till omgivningen, med skador på mark, växt och djurliv. Problemen med läckage och föroreningar är i praktiken oöverstigliga.
Människor kring hanteringen har en ohälsosam arbetsmiljö med en starkt ökad cancerfrekvens som följd. Kärnkraftsindustrin anser ändå att man skulle klara stränga miljökrav, detta trots dåliga erfarenheter i andra länder.
Enligt miljöbalken har kommunen i dag rätt att lägga in veto mot uranbrytning. Sverige har en generös mineral- och gruvlagstiftning men vetoskyddet räcker inte erfarenhetsmässigt. I flera kommuner har gruvbolagen agerat fritt trots protester från såväl kommuner som enskilda. Folkviljan måste därför få ett större skydd gentemot gruvbolagen.
Vetorätten mot brytning är alltså inte tillräcklig, därför behövs en vetorätt även mot uranprospektering, redan då man ska börja leta efter uran.
Vårt förslag är att kommunfullmäktige ska uttala sig positivt till principen om kommunal vetorätt redan på beslut om tillstånd för uranprospektering. Men med siffrorna fem mot fyra blev vi nedröstade i miljönämnden.
Beslutet innebär att uranletning i kommunen kan pågå och påbörjas utan att frågan förs upp i ljuset och därmed finns ingen chans att agera mot prospekteringen.
Linköpingsborna bör vara väl medvetna om skillnaden mellan blocken i denna miljöfråga. Vi på vänstersidan i miljönämnden kommer att motverka varje försök till uranprospektering och uranbrytning i Linköpings kommun.
Gunilla Wetterling
Mikael Sanfridson