Utbildning kan rädda unga liv

Bristen på trafikundervisning i skolan är allvarlig, anser BENGT WIKTORSSON, vd Motororganisationen FMK, och HÅKAN MOSSBERG, ordförande Föräldraalliansen Sverige.

Varje år dör i genomsnitt 34 barn i trafiken, upplyser debattörerna. Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX/2008

Varje år dör i genomsnitt 34 barn i trafiken, upplyser debattörerna. Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX/2008

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-08-17 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu startar skolorna igen. Vi hoppas att inget barn skadar sig på vägen dit.

Vi vill att alla skolbarn får utbildning i trafiksäkerhet denna höst. Vi vet att barn lever farligt i trafiken. De senaste åren har i genomsnitt 34 barn per år dött i trafiken. Det är hög tid för tydligare krav på trafikundervisning i läroplanerna.

Sverige är i stort sett det enda land i EU som saknar nationella riktlinjer för trafikundervisning i skolan. Det är upp till varje enskild rektor att bestämma om skolans elever ska få någon trafikundervisning. Elevernas trafikkunskaper varierar därför stort mellan skolorna. Det är inte acceptabelt och bristen på trafikundervisning i skolan är allvarlig.

Varannan vecka dör ett barn i trafiken. Lärare saknar ofta både fortbildning och stödmaterial för trafikundervisning. Motororganisationen FMK har dock tagit fram en trafiksäkerhetsutbildning för gymnasieskolans årskurs 2. Materialet bygger på den utbildning som FMK under många år gett värnpliktiga och som utvärderats av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Resultatet pekar på att utbildningen påverkar ungas attityder och troligtvis även deras farliga beteende i trafiken. Utbildningen för skolelever har fokus på hastighet, bilbälte och trafiknykterhet och eleverna får prova på att volta med en bil och uppleva en krock i krocksläde.

I utbildningen ingår också en praktisk demonstration av vad som händer vid en krock i 30 respektive 50 kilometer i timmen. Med dessa erfarenheter i bagaget vill FMK och Föräldraalliansen, som är ett nationellt förbund för föräldraföreningar, tillsammans med Vägverket, Sveriges Kommuner och Landsting, polisen, Skolverket och NTF sätta samman ett större utbildningspaket som täcker barn i förskolan och första klass, 14-åringar inför mopedsäsongen samt 17-åringar som ska ta körkort.

Men FMK och Föräldraalliansen är organisationer med begränsade resurser och frivilliga initiativ är inte nog för att säkerställa att alla barn får trafikundervisning i skolan. Trafiksäkerhet måste in i läroplanerna på ett seriöst sätt. Det står i dag ingenting om trafiksäkerhet i läroplanerna för grund- och gymnasieskolan. Den som letar efter mål eller nyckeltal letar förgäves. Trafik nämns endast i en större uppräkning av olika frågor som ligger på rektors ansvar.

European Child Safety Alliance, ECSA, ett program inom European Association for Injury Prevention and Safety Promotion, EuroSafe, skriver i sina senaste rekommendationer för politiska åtgärder att man framför allt bör satsa på utbildningsinsatser då barns färdigheter och beteenden kan förbättras och påverkas på ett tidigt stadium.

Vi ställer nu vårt hopp till infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) och utbildningsminister Jan Björklund (FP). När nu läroplanerna för grundskolan och gymnasieskolan reformeras har de en unik möjlighet formulera tydliga mål för trafiksäkerhetsundervisningen. De kan även tillföra resurser för fortbildning av lärare och framtagande av undervisnings- och stödmaterial.

Tillsammans kan vi rädda många unga liv.

Bengt Wiktorsson

Håkan Mossberg

Läs mer om