Den borgerliga alliansen i Linköping har beslutat att införa eget val inom daglig verksamhet. Den Socialdemokratiska gruppen i omsorgsnämnden anser att modellen kan ge brukarna större valmöjligheter och stärka den enskildes inflytande över den kommunalt finansierade verksamhetens utformning. Det är bra om utökad valfrihet leder till ökad påverkansmöjligheter och delaktighet för den enskilde.
För personer som har utvecklingsstörning, autism eller som fått en hjärnskada som vuxen finns daglig verksamhet som en meningsfull sysselsättning. De flesta är nöjda med sin dagliga verksamhet och vill inte byta. Det är positivt och säger en hel del om vilka bra verksamheter som finns att välja mellan. Det som brister är bredden. Det skulle finnas fler val, mellan olika inriktningar och profiler. Eget val kan leda till fler meningsfulla verksamheter och stödinsatser, med ett långsiktigt mål att möjliggöra arbete på den öppna arbetsmarknaden för fler. Det kan leda till att fler småföretag blir aktiva inom daglig verksamhet.
Men det finns även risker med införande av eget val. Kvaliteten får inte sänkas med utgångspunkt i viljan att stimulera nya företag. Det kan inte vara upp till den enskilde att välja bort en utförare för att få god kvalitet. Det är kommunen som är ansvarig för att alla som är berättigade till daglig verksamhet får aktiviteter av hög kvalitet. Valfrihetsmodeller måste också bygga på egna och individuella val och får inte leda till att resurser omfördelas från brukare med stora behov till de med kraft att göra egna aktiva val.
Det ska bli intressant att följa valfrihetsreformen. Införandet av eget val inom hemtjänsten har inte lett till några större förändringar för de äldre. Det är väldigt få som har bytt utförare då de är nöjda med sin personal och utförare. Nu får kommande utvärderingar av eget val inom daglig verksamhet får visa om brukarna i högre grad får sina behov av valfrihet tillgodosedda med utgångspunkt i deras vardag.
Helena Balthammar
Birgitta Eriksson
Eva Stina Hultinger
Richard Nicke Bremer