Utveckla flygsamarbetet med Indien

Samarbetet med framväxande länder som Indien måste öka om Sverige ska fortsätta att vara en framträdande industri- och forskningsnation, skriver riksdagsledamoten YVONNE ANDERSSON (KD).

Linköping2009-09-15 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utan ständig utveckling kan Sverige inte hänga med i den internationella konkurrensen i en globaliserad värld, skriver Marcus Wallenberg med flera i Dagens Industri (10/9). De vill engagera politiker, myndigheter, företag och forskare att skapa välstånd. Utmaningar finns. En är flygsamarbetet mellan Saab och Indien.

Ska Sverige fortsätta att vara en framträdande nation inom industri och forskning måste samarbetet med framväxande länder som Indien öka. Annars är risken stor att vi hamnar utanför. Saab har goda förutsättningar och vi kan på sikt behålla vår ledande position på världsmarknaden eller åtminstone finnas med.

Indien utvecklas snabbt. Ekonomin växer rekordartat. Landet gör stora tekniska framsteg, inte minst inom flyg- och rymdforskning. Förra året sände man upp en farkost till månen och man har långt gångna planer på att senast 2014 skicka ut en astronaut i rymden. Indien är en vetenskapsnation som satsar stort på att bli Asiens ledande rymdnation. Ett närmare samarbete inom flygindustrin innebär att vi får del av Indiens framsteg inom forskning och teknik och de av vårt kunnande.

Saab är ett gott exempel på svensk ingenjörskonst som utvecklats över många år. Företaget har bidragit till kunskapsutveckling i högskolan, Sveriges goda rykte internationellt och välfärd.

Det är viktigt att vi behåller den kunskap som förvärvats inom försvarsindustrin. För detta krävs samlade krafter från olika håll. Det blir tydligt i samband med till exempel Brasiliens pågående upphandling av flygplan. Frågan är om upphandlingen skulle påverkas av att statsministern besökte landet. Försvarsministern har varit i Brasilien, men räcker det?

Det är dags att kraftsamla för att nå längre i ambitionerna om att i ett långsiktigt perspektiv synas på den globala marknaden. Mina erfarenheter från Indien, där jag besökte parlamentariker, statstjänstemän, forskare och företagare är tydliga. Alla förväntar sig samarbete mellan politiker, företagare och forskare i syfte att utvecklar kunskapsöverföring och säkra neutraliteten. Kan regeringen göra mer för att ta emot Indiens öppna hand?

När Globaliseringsrådet efterlyser mer export av kunskap i form av tjänster och produkter är Saab redan i färd med att sälja kunskap så att produktion av flygplan kan ske i Indien.

Saab garanterar dessutom att aldrig ha politiska krav när produkten används. Vilken annan nation vill så tydligt medverka till neutralitet? Samarbete med länder som Indien är nödvändigt om Sverige ska behålla konkurrenskraft. Forskning, utveckling och innovation är centrala delar av tillväxtpolitiken och förmågan att utveckla spjutspetsteknologi, överföra kunskapen och etablera vänskapliga relationer är av avgörande betydelse för vår fortsatta välfärd. Därför ska vi nu samla oss så Saab vinner upphandlingen, vilket också spiller över till andra företag. Detta för att säkra Sveriges plats på den globala marknaden.

Yvonne Andersson

Läs mer om