Linköpings utveckling fram till idag har utgått från generalplanen som antogs i kommunfullmäktige 1966 efter 12 års arbete. Det var en plan som i bred samverkan förankrats med alla aktörer. Den visar stadens planering för en 50-procentig befolkningsökning. Att denna plan har kunnat genomföras under denna långa tid får tillskrivas kombinationen av duktiga tjänstemän och stor lyhördhet för olika intressenters synpunkter och krav.
Nu har det åter blivit dags att ta fram en långsiktig plan för nästa 50-procentiga befolkningsökning. En visionär plan som ska göra Linköping till en rundare stad, som trots ökad befolkning ska kunna fungera med mindre biltrafik, tack vare spårbunden kollektivtrafik, bättre cyklingsmöjligheter och tätare bebyggelse. Istället för att bygga på den goda åkerjorden sker mycket av nybebyggelsen inom den befintliga staden, på delar av gamla övningsområdet och runt nya resecentrum i Kallerstad.
Genom flytten av resecentrum ges unika förutsättningar att utvidga centrum i staden. Nu kombinerar vi "Stångån mitt i staden", med ett modernt resecentrum och stora nya ytor för bostäder och arbetsplatser.
En så övergripande plan som denna berör givetvis också vatten-, värme- och elförsörjningen i Linköping och vi i Tekniska Verken har därför anmodats att yttra oss till kommunen, vilket vi också gjort. Vi är mycket positiva till planen, men menar att det saknas vissa väsentliga saker som behöver utredas vidare.
?Vattenkvalitén i Stångån behöver säkras, eftersom Råberga vattenverk är av avgörande betydelse för vattenförsörjningen.
?Gärstadverkets anläggningar bör ges ett skyddsområde på 1000 meter.
?Runt avloppsreningsverket och biogasanläggningen föreslår vi att planen i dagsläget inte rekommenderar bostäder på grund av luktriskerna. Område, som utgör cirka 10 procent av det förslagna bebyggelseområdet inom Kallerstad kan istället tills vidare får betecknas som utredningsområde eller markeras som område för arbetsplatser.
?Kraftvärmeverket utgör endast en mindre del av området väster om Stångån. Här föreslår vi att olika alternativa lösningar studeras närmare med hänsyn till ekonomi, stadsbild, miljö för att finna en brett förankrad lösning på de problem som finns här.
Vi har aldrig motsatt oss förändringar inom dessa områden, trots Paul Lindvalls upprepade beskyllningar mot oss. Tekniska Verken har tvärt om alltid varit drivande i utveckling av sin verksamhet. Men vi anser att det krävs kvalificerade utredningar av miljö, och ekonomi när vi diskuterar anläggningar i storleksordningen 3 000 - 5 000 miljoner kronor, som motsvarar cirka 15 Cloetta Center i investeringskostnader. Och dessa pengar måste ju betalas av linköpingsborna som skatt, taxor, eller hyror. Att utan tillräckligt underlag ta sådana beslut anser jag vara ekonomiskt och politiskt oansvarigt och visar på bristande lyhördhet och ledarförmåga.
Jag anser att i frågor som dessa bör lyhördhet och brett samförstånd vara honnörsord.
GÖSTA GUSTAVSSON (C) ORDFÖRANDE I TEKNISKA VERKEN