Utvidga frihandeln

En allt öppnare världshandel har lyft Sverige och många andra länder från fattigdom till välstånd, skriver HELENA BOUVENG (M), EU-kandidat.

Linköping2009-05-04 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frihandel betyder att människor kan handla med varandra mellan länder lika enkelt som inom landet. Inga kvoter, tullar eller avgifter ska hindra varorna när de passerar nationsgränserna. Ekonomisk tillväxt innebär att den samlade produktionen av varor och tjänster ökar, vilket leder till ökad välfärd.

Internationell handel gör det möjligt för dem som är bäst på att leverera en viss vara eller tjänst kan sälja den i många länder. Detta gör att konkurrensen ökar och att konsumenterna världen över får mer för pengarna. De länder som varit öppna för fri handel med resten av världen är också de länder som haft den snabbaste välståndsutvecklingen.

Den europeiska unionen kommer att växa. Eftersom det kan ta upp till tjugo år innan länder som Turkiet och Ukraina får slutligt besked om huruvida deras medlemskap godkänns, ska EU erbjuda sina grannområden att ingå i en frihandelszon. Expansionen av frihandeln får inte stanna upp.

Sverige är helt beroende av frihandel för tillväxt och välstånd. Under de hundra åren mellan 1870 och 1970 hade Sverige tillsammans med Japan den högsta tillväxten i världen. Båda länderna tog sig upp från fattigdom till välstånd genom investeringar och handel med andra länder. Detta var möjligt därför att företagen kunde växa genom export och investeringar i andra länder, samtidigt som man kunde importera råvaror, komponenter och maskiner.

En allt öppnare världshandel, tillsammans med ett stabilt regelverk och fungerande samhällsinstitutioner, har lyft Sverige och många andra länder från fattigdom till välstånd.

Att få igång en mer frihandelsvänlig politik i världen, och därmed främja tillväxt och ekonomiskt välstånd, hör till en av våra allra viktigaste uppgifter.

Helena Bouveng

Läs mer om