Riksdagsledamöterna Johan Löfstrands (S) och Louise Malmströms (S) tandlösa artikel om ungdomsarbetslösheten (19/6) var väl tänkt att visa på hur socialdemokratin skulle råda bot på problemet. Med knappt 10 procent av de unga östgötarna i arbetslöshet är länet hårt drabbat. Desto viktigare då att föra fram konstruktiva förslag i debatten. Men Löfstrands och Malmströms artikel mynnar ut i ett: Jaså.
Budskapet är att unga som nu tar studenten och som inte hittat jobb måste få stöd. Tala om att slå in vidöppna dörrar! Vad stödet ska bestå av och hur det ska vara utformat berör de inte överhuvudtaget - trots att det är det som är det viktiga nu.
Några vackra ord om en kreativ arbetsmarknad och ett skapande arbetsliv nämns förvisso, men vackra ord skapar inga jobb. Då hade det varit mycket bättre och ärligare om de i stället hade berättat hur de förslag som partiet tidigare har presenterat skulle kunna avhjälpa ungdomsarbetslösheten. För på det området finns det ett antal märkliga idéer, men de nämner artikelförfattarna inte något om. Till exempel vill Socialdemokraterna göra det dyrare att anställa unga, de vill inte ha säsongsanställningar och tycker inte heller att det ska finnas några deltidsjobb. Hur detta ska kunna skapa fler jobb för unga är en gåta.
Lägg därtill deras kritik mot regeringens förslag för att få fler att klara av gymnasiet, där också yrkesprogrammens profil ska stärkas och lärlingsutbildning vara en möjlighet. Regeringen satsar nu mycket på Sveriges unga - men ungdomsarbetslösheten är ett strukturellt problem. Det blev tydligt när vi 2006, på toppen av en högkonjunktur, hade en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Det är inte hållbart. Vi måste söka nya vägar.
Betty Malmberg