Vad menas med mångkulturalism?

Linköping2006-01-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad menas egentligen med att vara mångkulturell, det är väl en självklarhet? Varför ska det uppmärksammas under ett särskilt år? Vill vi inte acceptera andra kulturer? Eller är det meningen att vi ska tvinga invandrarna att bli svenskar?

Mångkulturalism innebär respekt för gruppens religion och kultur även i det nya landet. Att växa upp med två olika kulturer innebär lite av en kulturkrock, som i sin tur skapar en obalans i livet som det tar tid att komma tillrätta med. De skillnader som finns mellan oss är ju det som berikar, som gör att vi kan lära något nytt av varandra. Men det skiljer naturligtvis invandrare från andra svenskar, precis som det i många fall också skiljer invandrargrupperna från varandra.

Avsikterna med Mångkulturåret är god: att skapa förståelse mellan svenskar och invandrare, att minska främlingsfientlighet och rasism. Men räcker det med att vi serverar något som kallas en mångkulturell gala. Ett samhälle blir inte med automatik mångkulturellt bara för att ett antal program gästas av artister i glitter och guld.

Vad ska vi göra för de olika invandrargrupperna? Vi har väl respekt för gruppens religion och kultur i det nya landet? Men vi kan ju inte ha för många somalier här i vårt område, och inte kan vi ha moskéer här -- den måste man bygga någon annanstans. Är det lättare att bygga ett buddistiskt tempel än att bygga en moské? Det måste vara tillåtet att bygga moskéer där behovet finns, det ska inte styras av andra skäl -- inte om vi menar allvar med vår vilja att vara mångkulturella! Religiösa friskolor är, enligt min uppfattning, däremot inte institutioner som strävar efter modernism och samhällets utveckling. De må vara islamiska eller i Livets Ords regi. Könsdiskriminering, segregation och utanförskap skapas eller förstärks ofta av dessa skolor.

Man måste försöka lösa problem med segregation, diskriminering, arbetslöshet och en rad andra sociala problem. Men finns inte viljan hinner vi inte ens börja arbetet med att lösa dessa problem under detta vårt mångkulturella år.

Eller är avsikten kanske att vi efter detta år ska kunna säga att vi nu har ägnat oss åt frågan, för att därefter kunna lägga allt till handlingarna och döva vårt samvete?

När vi pratar om invandrare och det mångkulturella samhället, kan man fråga sig vem som egentligen räknas till gruppen invandrare eller för den delen -- när man räknas som nysvensk? Hur länge är man ny -- och när har en in- eller utvandrare egentligen vandrat klart?

Hur länge är man nysvensk -- och när har en in- eller utvandrare egentligen vandrat klart? undrar EFAT SAIADY, som är kritisk till att vi nu har ett mångkulturellt år i Sverige.

Läs mer om