I samband med årets första partiledardebatt i riksdagen för några veckor sedan ställde Folkpartiets Jan Björklund en angelägen fråga till sina kollegor i vänsterkartellen: "Vad händer med skolan om ni vinner valet? Blir det fortsatt fokus på kunskapspolitiken som vi har inlett - eller blir det en återgång till flumskolepolitik?"
Trots denna spetsiga och provokativa formulering fick han ändå inget svar.
Men frågan är oerhört viktig med tanke på att det nu är uppenbart att några av de goda och stora reformer som regeringen initierat på skolans område dessvärre inte kommer att hinna träda i kraft före valet 2010. I praktiken kommer det därför att bli den regering som styr Sverige efter valet som också kommer att kunna avgöra om reformer såsom tidigare betyg, ny skollag, ny gymnasieskola och lärarutbildning ska genomföras eller inte. Skolan kommer på så sätt att bli en valfråga 2010.
Även om utbildningsministern inte fick något svar på sin fråga vet vi från andra debatter i riksdagen att de rödgröna har vitt skilda uppfattningar också på skolans område - som så ofta annars. Då det gäller betygen vill Socialdemokraterna till exempel införa dem tidigast i årskurs sex. Miljöpartiet vill endast ha betyg i avgångsklasserna medan Vänstern vill avskaffa dem helt.
Då det gäller alliansens beslut att införa nationella prov i årskurs tre har Socialdemokraterna nu sagt sig acceptera det. Miljöpartiet har inte uttryckt någon klar uppfattning i frågan, medan Vänstern är en trogen nejsägare. Vänstern är också emot regeringens satsning på lärlingar och på att ge ökade resurser till lågstadiet för att alla barn ska kunna läsa, skriva och räkna när de börjar fjärde klass. Ja, Vänstern är till och med negativ till de satsningar som regeringen gör för att stoppa mobbningen.
Eniga tycks oppositionen dock vara i frågan om vårdnadsbidraget. Det gillar de inte. Antipatin tycks dessutom vara så stark att de troligen inte skulle dra sig för att köra över det kommunala självstyret och tvinga de kommuner som redan infört vårdnadsbidraget att stoppa detsamma. Valfrihet är som bekant inget honnörsord i deras kretsar och det kommer troligen också att påverka friskolornas situation negativt.
Det vi heller inte vet är hur Socialdemokraternas omsvängning på skolområdet håller när partikongressen får säga sitt senare i år. Det var ju där, på kongressen, som den tidigare skolministern Ibrahim Baylan gick på pumpen då han under sin regeringstid ville få sina partivänner att införa nationella prov i årskurs tre.
Som kontrast till den rödgröna röran finns en alliansregering som vet vad den vill. Som ska fortsätta den välbehövliga fokusering som har inletts för högre kvalitet och bättre resultat i skolan. Som gör det för barnens skull och för Sveriges framtid.
Betty Malmberg