Ett av Almedalsveckans stora samtalsämnen har varit det om arbetslösheten, och i synnerhet ungdomsarbetslösheten. Var tredje person under 25 år var utan arbete i maj, och situationen är sannolikt värre ju längre från storstäderna vi kommer. Facken, arbetsgivarna, partierna och deras ungdomsförbund är mer eller mindre överens om att Sverige har ett akut problem i detta. Vart leder diskussionen som följer?
Socialdemokraterna med deras ekonomisk-politiska talesman Thomas Östros i fronten har en idé om att slopa regeringens Jobbgaranti för unga och ersätta den med Jobbstart med utbildningsstart för unga. Är det resultatet av snart tre års förnyande av politiken?
LO pekar på mer utbildning som vapen mot ungdomsarbetslösheten. Man menar att problemet är störst bland personer med minst utbildning. Det har LO rätt i, men det är också så att även bland lågutbildade ungdomar är arbetslösheten fyra gånger så utbredd här i Sverige som i exempelvis Danmark och Nederländerna. Varför får lågutbildade jobb där, men inte här?
Konsekvenserna av ungas enormt höga arbetslöshet är stora för dem som drabbas, och för varje lågkonjunktur vi passerar tycks vi ha svårare att få ordning på nivåerna. Det här tyder på att det finns ett systemfel på den svenska arbetsmarknaden, och systemfel kan inte lösas med ett lapptäcke av osammanhängande omplåstringar.
Turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd missgynnar unga systematiskt. Regeln säger att sist person anställd sägs upp först vid uppsägning, och av naturliga skäl är det därför unga som får lämna i tider av lågkonjunktur. Regeringen gillar inte alls den diskussion som nu förs men även finansminister Anders Borg tillstår att turordningsreglerna har en effekt på fördelningen av arbetslösa. Det innebär att Borg håller med om att unga blir orimligt hårt drabbade.
Förespråkare av turordningsreglerna brukar hävda att de inte har någon negativ effekt för unga därför att så många unga jobbar i visstidsanställningar och där ser reglerna helt annorlunda ut. Det är både sant och inte sant. Det är sant att unga har lättare att få tidsbegränsade jobb - men det beror på att reglerna där är annorlunda och betydligt flexiblare. Eftersom reglerna är betydligt striktare för tillsvidareanställningar än för tidsbegränsade jobb så är det just de senare som blir aktuella för unga.
Att förneka att turordningsreglerna har effekter på ungdomsarbetslösheten är därför att blunda för problemet. Politiken har en gång lagt sig i arbetsmarknaden genom att upprätta reglerna, och nu är det dags att dra sig tillbaka genom att ta bort dem.
Malin Sahlén