Våga kritisera Ryssland

Sverige måste tydligare ta ställning för demokratiska fri- och rättigheter i Ryssland, skriver folkpartisten Thomas Bystedt.

Linköping2007-04-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ryssland glider tyvärr allt längre och längre bort från demokrati och de senaste veckornas ryska myndighetsutövningar mot fredliga demonstranter är beklagansvärt nog bara några i raden av de allt oftare och starkare antidemokratiska tendenserna. Tendenser som mer och mer har gått över till en bitter politisk vardag för oppositionella grupper, som tar ställning mot Putin.

Sedan Putins maktövertagande har det demokratiska klimatet drastiskt försämrats. De fria journalister som trots allt vågar föra en självständig agenda lever under en allt större press, och flera av dem lever med ett ständigt hot över sig.

Tyvärr så saknas det från svenskt håll ett klart avståndstagande till den rådande ryska politiken. Utrikesminister Carl Bildts tystnad är lika förvånande som beklagansvärd. Utrikesminister Bildt som tidigare berömt sig för sitt motstånd mot Sovjetunionens förtryck av oliktänkande verkar i dag stå stum av tystnad inför vad som sker.

Från europeiskt håll har dock kritik framförts mot den idag ryska batongpolitiken. EU kommissionen är "väldigt orolig över händelserna där den ryska polisen var inblandad". Och den tyska regeringens talesman Thomas Steg utrycker sin och den tyska regeringens oro över det överdrivna användandet av polisiärt våld emot fredliga demonstranter och media.

I ljuset av detta så framstår utrikesminister Carl Bilds tystnad än mera förvånande. Ryssland är beklagansvärt nog allt mer på väg in i ett demokratiskt mörker, detta kräver ett Sverige som officiellt står upp för de demokratiska värderingarna rörande mötes- och yttrandefrihet. Dessa två friheter är idag på tillbakagång i Ryssland, och kan om omvärlden inte agerar mer kraftfullt mycket väl komma att gå än mer tillbaka.

Thomas Bystedt

Läs mer om