Valet till Europaparlamentet ska ses i ljuset av de stora ojämlikheterna mellan män och kvinnor, i Europa och i världen: Män äger 99 procent av all egendom och får 90 procent av alla inkomster, trots att kvinnor utför två tredjedelar av allt arbete.
I EU:s politiska institutioner är mansdominansen kompakt, med mindre än en tredjedel kvinnor i parlamentet. Samtidigt är behovet stort av andra röster och andra utgångspunkter än de som formuleras när vita heterosexuella män är ensamma om att sätta normen.
När vi ser på Europa med feminismen som utgångspunkt ser vi:
? En gemensam europeisk säkerhetspolitik som inte skyddar kvinnor, vare sig vid militära konflikter eller i vardagen. Kvinnors kroppar skändas systematiskt vid militära konflikter och samhälleligt sönderfall. Varje år dör fler kvinnor av mäns våld i hemmet än antalet människor som dör i väpnade konflikter.
? Hur religiös fundamentalism och patriarkala normer vinner inflytande, med krav på inskränkta aborträttigheter och fortsatt diskriminering av homosexuella, bisexuella och transpersoner. Kvinnor sätts på piedestaler i den heliga familjens namn, samtidigt som de fråntas medborgerliga och mänskliga rättigheter.
? Att den europeiska ekonomin - oavsett den nuvarande lågkonjunkturen - riskerar att haverera till följd av en allt djupare befolkningskris. I många EU-länder föds allt färre barn när samhället inte erbjuder social service till rimliga kostnader i form av heltäckande förskola och skola, samtidigt som allt fler kvinnor utbildar sig och vill vara fullt delaktiga i arbets- och samhällslivet.
? Hur arbetsmarknaden avregleras och fackförbundens inflytande minskas. Den svenska modellen svajar i mötet med EU-direktiv om privatiseringar och avreglering och tjänstedirektivets krav på fri etableringsrätt inom allt fler områden. Kvinnor är underst i arbetsmarknadens hierarki och betalar ett högt pris med otrygghet och dubbelarbete.
? Hur invandrade behandlas som andra klassens medborgare och hur kvinnor från hela världen utnyttjas i otryggt hemarbete och i brutal slavhandel för sexuella ändamål.
? Hur klimatfrågorna underordnas kortsiktiga tillväxtambitioner formulerade av extremt mansdominerade grupper och hur traditionella tekniktyngda samhällslösningar står i vägen för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Livsstilen hos ett litet fåtal välbärgade män orsakar klimatbelastningar som försämrar framtidsutsikterna för miljarder kvinnor och män.
I Sverige finns det många politiker och partier som kallar sig feminister. Skillnaden mellan Feministiskt initiativ och andra partier är att feminismen för oss inte är endast ytterligare ett angeläget perspektiv som adderas i efterhand till en redan formulerad politisk utgångspunkt såsom socialism, liberalism eller grön ideologi. Vi väljer i stället att låta feminismen utgöra själva utgångspunkten. Därmed låter vi oss inte begränsas i vår politik för jämställdhet och ickediskriminering av lojalitet med ideologier som formades av män för flera generationer sedan.
Gudrun Schyman