Vakna alla publicister

Integritetsskyddskommitténs förslag kommer, om det blir verklighet, att leda till att yrkesfotografer censurerar sig själva, skriver MIA KARLSVÄRD, ordförande i Pressfotografernas Klubb Sverige.

Med integritetsskyddskommitténs otydliga formuleringar är det omöjligt för e fotograf att veta när det okej att ta bilder på exempelvis en badplats, menar artikelförfattaren.Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX / 2008

Med integritetsskyddskommitténs otydliga formuleringar är det omöjligt för e fotograf att veta när det okej att ta bilder på exempelvis en badplats, menar artikelförfattaren.Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX / 2008

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-01-08 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Integritetsskyddskommittén har lagt ett lagförslag som kan innebära att exempelvis bilden på den före detta statssekreteraren som under jourtid satt tätt omslingrad med en TV4-reporter skulle vara tveksam att våga ta. Risken med lagförslaget är att vi yrkesfotografer kommer självcensurera oss.

Det står bland annat i förslaget att endast vissa platser ska omfattas. Men vad betyder avskildhet?

Inte får man något svar på den frågan om man läser integritetsskyddskommitténs förslag i varje fall. Om man fortsätter läsa står: "Å ena sidan, om en person befinner sig på en badplats får man räkna med risken att bli fotograferad . Men å andra sidan, kan en fotografering även där upplevas som integritetskränkande." Hur ska jag som fotograf veta när det är okej att fotografera med en sådan otydlig formulering?

Hittills har jag som pressfotograf med de etiska reglerna i ryggraden och moralens fana i fotoväskan kunnat ta mina bilder och sedan i osäkra fall kommit överens med ansvarig utgivare om huruvida bilderna ska publiceras eller ej. Men med detta lagförslag utläser jag att jag redan vid fotograferingstillfället kan anklagas för brott.

Ett tankeexperiment: Om statssekreteraren och TV4-reportern inte suttit vid fönsterbord, utan i stället undandragit sin allmänhets insyn - vad hade de kunnat hävda om de suttit längre in i restaurangen där någon kunnat ta en bild med teleobjektiv? Dessutom är TV4-reportern ingen offentlig person jämfört med statssekreteraren. Hur löser man situationen när de sitter vid samma bord? Blir fotografering förbjuden då?

Visst, det finns exempel på omoraliskt och oetiskt tagna bilder. Men de exemplen handlar framförallt om personer som inte har moralen i benmärgen. Det måste finnas andra lagar att stävja detta.

Tekniken och möjligheten att sprida bilder går oerhört snabbt och troligen ännu snabbare i framtiden. Men problemet med bilder som publiceras otillbörligt eller kameror som filmar de som inte vill eller ska filmas ligger inte hos oss som arbetar med media. Vi har en yrkesheder och är också rädda om vårt jobb och våra uppdragsgivare.

Men vem gör uppdrag för media i dag? Förr var det enbart för journalister. Men numera uppmanas allmänheten allt oftare att medverka i nyhetsflödet. Ska vi journalister då ha ett undantag i lagen? Nämligen fotografering som är försvarlig. Det undantaget gäller då bland annat medias bevakning, även om det inte direkt står i lagtexten. Ska vi som har titeln journalist glida fram i en gräddfil? Öppenhet och offentlighet är ju till för alla medborgare.

Vi behöver nu införa etik som kärnämne i skolan. Vi journalister är till för att granska, men om integritetsskyddskommitténs lagförslag går igenom kommer vi fotografer bli bakbundna. Ge integritetsskyddskommittén bakläxa.

Mia Karlsvärd

Läs mer om