Corren hävdar (28/1 och 29/1) att oppositionen i landstinget varit enig om att införa vårdval inom primärvården. Det är fel.
Vänsterpartiet har röstat mot förslaget och vi har reserverat oss. Anledningarna är flera.
Primärvården ska vara tillänglig för alla, ha en bred sammansättning av personal, samarbeta med närsamhället, utgå från en helhetssyn på hälsa och dess sociala bestämningsfaktorer. Med genomförandet av vårdvalsmodeller går man från detta perspektiv till en mer läkarfokuserad vård. Internationella jämförelser har visat att vi går från en mycket framgångsrik organisering av primärvården till en modell med betydligt sämre resultat vad gäller befolkningens hälsa.
Det nya med vårdvalet är inte möjligheten att kunna välja vårdcentral, det har man kunnat länge - utan att det är ett nytt sätt att organisera och ersätta aktörerna. Vi går från ett system som är behovsstyrt till ett system som är efterfrågansstyrt.
Detta kan för vissa låta lockande. Men i praktiken innebär det att gamla och svårt sjuka som redan har en svag ställning i samhället får mindre och sämre vård samtidigt som unga och förhållandevis friska får mer och bättre vård. Detta kan vi se i de landsting som redan genomfört vårdval.
Vårdvalets marknadslogik bygger på att människor ska göra aktiva val och att dessa ska styra var vårdcentraler etablerar sig. Det kan leda till att socioekonomiskt svaga områden drabbas eftersom det kommer vara mindre attraktivt att etablera sig där. De som drabbas är då inte de som aktivt valt att få sin vård någon annanstans, utan de som inte har möjlighet att göra detta. Återigen är det gamla och sjuka som drabbas då de inte har möjlighet att förflytta sig längre sträckor för att få sina behov av vård tillgodosedda.
Regeringens politik har en tydlig röd tråd. Följer man den kan man se att det är en politik som gynnar den som arbetar, är frisk, bor i socialt starka områden, är medelålders och dessutom är man. Det är en utveckling som vi inte vill ha.
Lotta Heelge