För några år sedan kom Bräcke Diakoni in som utförare inom äldreomsorgen i Linköping. Fulla av tillförsikt såg vi fram emot att få ta oss an utmaningar i en dynamisk och spännande kommun. Att Linköping uttalat en tydlig målsättning att snabbt införa fritt medborgarval inom hemtjänst och boende gjorde det än mer intressant. Idag är bilden en annan.
Äldrenämnden har nu beslutat att genomföra ytterligare en upphandling avseende särskilt boende för äldre. Ett tiotal boenden berörs. Detta är en i raden av upphandlingar som gör att bilden av Linköping som föregångare kring alternativa driftsformer kommit på kant.
Att driva god vård- och omsorgsverksamhet kräver målmedvetet arbete, tydliga kvalitetsmål, öppen kommunikation, bra ledarskap och engagerade medarbetare. En grundförutsättning är att man kan jobba långsiktigt och med rimlig förutsägbarhet.
Under våra år i Linköping har det blivit allt svårare att förstå vad kommunen vill. Inom hemtjänsten har antalet utförare på grund av upphandlingarnas konstruktion reducerats radikalt. I den senaste boendeupphandlingen slog kommunen själv ut alla konkurrenter med ett anbud som är omöjligt att genomföra utan betydande driftsunderskott.
Vi har föreslagit kommunen alternativ till dessa extremt korta entreprenader:
* Erbjud nuvarande entreprenörer att gå över till fritt brukarval på boenden de driver idag. Bräcke Diakoni skulle acceptera ett sådant förslag
* Om juridiken känns svårlöst, förläng nuvarande entreprenader med de villkor avseende ekonomi och kvalitet som finns fastlagda i de senaste upphandlingarna
* Om inte heller det känns genomförbart, gör en långsiktig upphandling på 5 plus 2 år
Att starta en ny upphandling av så korta entreprenadavtal som mellan ett och två år ser vi som mycket bekymmersamt. Det är respektlöst mot alla inom äldreomsorgen i Linköping. Att som medarbetare konstant vara utsatt för risken att få en ny arbetsgivare skapar oro. Som boende eller anhörig skapar det osäkerhet och otrygghet. För oss som entreprenör, som jobbar hårt med att ständigt förbättra vår verksamhet, känns det som en signal som motverkar det långsiktiga engagemang som behövs för en bra äldreomsorg. Utan en stabil verksamhet med tillräcklig volym går det inte att ta ett långsiktigt ansvar och med kvalitetsfrågor kan man inte jobba kortsiktigt.
Efter stor tvekan har vi ändå valt att delta i upphandlingen. Detta som ett led i vår strävan att ta ett långsiktigt ansvar och i känslan av att kommunen vill ha oss kvar.
Bräcke Diakoni måste förtjäna förtroendet från våra boende, deras anhöriga, våra medarbetare och vår uppdragsgivare genom vad vi åstadkommer. Men även Linköpings kommun behöver vinna alla berördas respekt genom att erbjuda seriösa förutsättningar för långsiktigt god omvårdnad.
Martin Ärnlöv
Mona Lundahl Davies