Hur ska östgötaregionen växa sig starkare när krisen är över? Frågan är berättigad eftersom länet på fem år halkat ner från sjunde till fjortonde plats i fråga om skattekraft.
Linköping och Norrköping har utarbetat en gemensam översiktsplan med sikte på kraftig befolkningstillväxt och täta kommunikationer. Men vad ska de tilltänkta 80 000 fler östgötarna år 2030 ägna sig åt, mer än att åka tåg?
Att bestämma det är inte en politisk uppgift, men region- och kommunpolitik kan med förutseende och samverkan bädda för en önskad utveckling. Vi vill peka på de möjligheter som ryms inom vår största näringsgren, vård- och hälsosektorn. Många betraktar den enbart som en del av samhällets välfärd, ett kostnadskrävande nödvändigt ont. Men den som höjer blicken ser en kunskapstung bransch i ständig och stark utveckling.
Vård- och omsorgsbehoven ökar i en åldrande befolkning. Denna ekonomiska utmaning kräver förändringar i vård och vårdorganisation. Det ger utrymme för innovativa företag. Fler vårdgivare inom den skattefinansierade vården bidrar till förnyelsen. Vid sidan om gängse hälso- och sjukvård finns en växande "hälsobransch". Många investerar i sin hälsa.
Länets tre sjukhus kan vårda fler än oss östgötar. Så sker redan på universitetssjukhuset i Linköping och även på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. US tycks glädjande nog bli ett av två sjukhus i landet för avancerad brännskadevård och kan förhoppningsvis få flera riksspecialiteter. För Motalas del hoppas vi att upphandlingen av planerade operationer leder till att entreprenören också kan ta emot kunder från andra håll.
Vi ser två regionala roller för hälso- och sjukvården: Som en aktör som bidrar till ett rikt näringsliv och som en nödvändig förutsättning för en attraktiv region. Nya såväl som nuvarande östgötar förväntar sig hälso- och sjukvård av högsta kvalitet. Det har vi i dag, mycket tack vare ett regionsjukhus som också är universitetssjukhus med utbildning av läkare och annan vårdpersonal. Det innebär forskning och spetskompetens inom länets hälso- och sjukvård och goda möjligheter att rekrytera personal.
Här finns alltså möjligheter, men också hot. Ett regionsjukhus behöver en tillräckligt stor region. Efter ansvarsutredningen pågår en viktig diskussion om framtidens län/regioner. Att i likhet med Halland göra en region av nuvarande län/landstingsområde skulle för den östgötska hälso- och sjukvårdens del kunna få oöverskådliga konsekvenser. Därför är det viktigt att samtalen som de politiska partierna för med grannarna går vidare. Resultatet är viktigare än ett snabbt avgörande.
Vård- och hälsosektorns betydelse och möjligheter som regional tillväxtmotor måste uppmärksammas!
Marie Morell (M)
Lasse Pettersson (VL)
Sven Eric Nilsson (C)
Levi Eckeskog (KD)
Gun Jareblad (FP)
Christian Gustavsson (M)