Vården hotas - majoriteten gör inget

Lågkonjunkturen slår mot landstinget men den borgerliga majoriteten vill inte ens begära statsbidrag från regeringen. Det skriver de Socialdemokratiska landstingspolitikerna IRMA GÖRTZ och ANNA-LENA SÖRENSSON.

Landstinget förlorar hundratals miljoner när skatteintäkterna vänder nedåt, påpekar artikelförfattarna.

Landstinget förlorar hundratals miljoner när skatteintäkterna vänder nedåt, påpekar artikelförfattarna.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-03-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varsel, underskott och nya, försämrade prognoser för de närmaste åren. Bilden över hur ekonomin har utvecklats den senaste tiden är oroväckande. Konsekvenserna är stora och många har redan förlorat sina arbeten eller fått besked om att snart är arbetslösa. Samtidigt som arbetstillfällen försvinner minskar skatteintäkterna och med dem möjligheten att finansiera välfärden. Inte minst drabbar detta landstinget och sjukvården.

Lågkonjunkturen i Sverige fördjupas i ett läge där sjukvården i Östergötland är sårbar. De tidigare årens oansvariga ekonomiska politik från den borgerliga majoriteten har lett till att sjukvården är i ett utsatt läge redan innan skatteintäkterna vänder nedåt så kraftigt som de gör nu.

De nya prognoserna över skatteintäkterna visar vad landstinget har att vänta. Det handlar om flera hundratals miljoner, som det har gått att följa i tidningarna. Tillsammans med de sparbeting som redan nu ligger på sjukvården är vi djupt oroade över hur detta kommer slå mot verksamheten.

Den borgerliga majoriteten har vid flera tillfällen lovat att varken patienter eller personal ska drabbas av besparingarna, men något förslag på hur man ska klara av detta finns inte. De hänvisar till det landstingsfullmäktige som kommer att hållas i juni då helårsbedömningen ska behandlas. Men som situationen ser ut kan den borgerliga majoriteten inte längre vänta och se, nu krävs handling. Inte minst för att lugna oroliga patienter och anställda.

Läget är så allvarligt att det krävs ansvarstagande från flera samhällsnivåer. Genom statsbidrag till hälso- och sjukvården skulle läget kunna lindras, till förmån för både patienter och personal. Men ett förslag om att begära statsbidrag från regeringen röstades ned av den borgerliga majoriteten på det senaste mötet för landstingsstyrelsen. Frågan är varför? Bedömningen om att statsbidrag behövs delas av många, inte minst av Sveriges Kommuner och Landsting som menar att det är en central del i att dämpa effekterna av den fallande konjunkturen. Efter detta möte har regeringen gett vissa signaler om att någon slags statsbidrag kommer att komma, men vågar inte lova något om vare sig nivåer eller villkor. Vi behöver fortfarande trycka på för att kräva att regeringen tar sin del av ansvaret. Tyvärr verkar partipolitiken ibland gå före det sunda förnuftet hos våra borgerliga kollegor i landstinget.

För oss Socialdemokrater är det nämligen en fråga om just sunt förnuft att inse att det inte går att spara hundratals miljoner kronor, och därmed ta bort hundratals anställda, utan att vården försämras. Det borde de borgerliga i både landstinget och regeringen se och vilja göra något åt. Landstinget i Östergötland behöver en politisk ledning som är beredd att kavla upp ärmarna och arbeta, även i svåra tider!

Irma Görtz

Anna-Lena Sörensson

Läs mer om