Samtidigt som allt fler studenter i omvärlden väljer att studera utomlands går trenden hos svenska studenter åt motsatt håll. Sverige kommer att förlora i den globala konkurrensen och jag ser det som ett direkt hot mot tillväxtmöjligheterna runt om i Östergötland.
Högskoleverket konstaterar i en nyligen publicerad studie, som diskuterats flitigt på nationell nivå, att alltfler studenter i världen väljer att studera utomlands samtidigt som andelen utlandsstuderande svenskar minskar. Av dem som tog examen 2004/05 var det endast 13 procent som studerat utomlands.
Mitt inlägg i debatten är inte enbart av egenintresse där Östgöta Enskilda Bank som arbetsgivare i Linköping letar efter bästa möjliga arbetskraft. Men arbetsgivare som Östgöta Enskilda Bank måste ställa krav på framtida arbetskraft.
I näringslivet har efterfrågan ökat på personal med internationella kontaktnät, kulturell förståelse, språkkunskaper samt förmåga att tänka och röra sig över gränserna.
Men i dag verkar arbetstagare och arbetsgivare vara osynkroniserade och jag ser det som ett stort problem att så få studerande tillbringar delar av sin studieperiod utomlands när behovet faktiskt ökar.
När Sverige är som bäst drar alla åt samma håll för att främja tillväxten. Men bara för att maskinerna går för fullt just nu innebär inte att vi kan luta oss tillbaka. Varför kan man till exempel inte höja bidragsdelen för de terminer studenten tillbringar utomlands? Program måste utarbetas för att undanröja praktiska hinder för studenternas mobilitet.
Arbetsgivare och styrande på utbildningsområdet i Östergötland har mycket att tänka på om vi ska förbättra kompetensen framöver. Ska vi ha något att skörda i morgon måste vi så i dag.
Stefan Malmström