Världens farligaste djur

De aggressiva myggorna i Sverige är ingenting i jämförelse med dem i Afrika. Varje minut dör två barn av malaria i södra Afrika, upplyser ANNELI ERIKSSON, ordförande, och JOHAN MAST, landansvarig, Läkare utan gränser i Sverige respektive Sierra Leone.

Myggan ? spridare av malaria ? är det djur som dödar flest människor varje år, skriver debattörerna. Foto: Scanpix/2008

Myggan ? spridare av malaria ? är det djur som dödar flest människor varje år, skriver debattörerna. Foto: Scanpix/2008

Foto:

Linköping2009-08-08 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt som vi denna sommar kunnat läsa spaltmeter om de aggressiva myggorna som har förstört svenska bybornas sommar dör tusentals barn till följd av malaria i Afrika. Att myggan är det djur som dödar flest människor varje år är kanske svårt att föreställa sig. Om Sverige hade lika hög barnadödlighet som Sierra Leone, skulle 14 337 av totalt 536 982 svenska småbarn aldrig få uppleva sin femårsdag.

Trots att det finns nya effektiva mediciner och snabbtester, så fortsätter malaria att vara den vanligaste dödsorsaken hos barn under fem år i Afrika. Läkare Utan Gränser vill uppmärksamma en av världens värsta humanitära kriser. Det är hög tid att agera.   

För de flesta av oss är malaria en fråga om att välja mellan malariaprofylax när vi reser på semester. Den dryga miljon barn som varje år dör i malaria har inte detta val. I många delar av världen är malaria i stället en fråga om liv och död. Varje minut dör två barn orsakat av malaria i södra Afrika. Detta är oacceptabelt.

Ett av FN:s så kallade millenniemål är att minska dödligheten hos barn under fem år med två tredjedelar innan 2015. Ska detta mål uppfyllas krävs att såväl nationella som internationella aktörer agerar. Sverige liksom många andra givarländer och institutioner stödjer internationella initiativ för att bekämpa malaria.

Tyvärr ser vi som är arbetar ute i de afrikanska byarna ännu inte några verkliga förbättringar. I allt för många länder stänger den utbredda fattigdomen ute stora delar av befolkningen från behandling.

I Sierra Leone får endast tolv procent av de barn som misstänks lida av malaria tillgång till effektiv malariabehandling. Patientavgifter och långa avstånd till hjälpen avskräcker människor från att söka vård i de flesta fattiga områdena.

Läkare utan gränsers projekt i Sierra Leone visar dock på möjligheter. Projektet erbjuder gratis sjukvård i hälsocentren samt i de isolerade områdena på landsbygden. Under förra året kom 400 000 patienter - drygt 1 100 personer varje dag - till vår klinik i Bo. Nästan hälften av dessa visade sig ha malaria och fick behandling. 

Den goda nyheten med den här artikeln är att det både finns effektiva sätt att diagnostisera och behandla malaria. Det finns dessutom en uttalad vilja, ambitioner och pengar att kämpa mot malaria. Men för att vi ska se en verklig skillnad måste möjligheten att diagnostisera och behandla med verksamma mediciner bli verkligt tillgängliga för alla, även för de allra fattigaste som också ofta är värst drabbade.

Vi vill att fler barn ska få uppleva sin femårsdag - är det för mycket begärt?

Anneli Eriksson

Johan Mast

Läs mer om