Värmepump är snålare än elvärme

Linköping2006-01-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I stället skriver de att "den som byter från direktverkande el till värmepumpar minskar elanvändningen, vilket reducerar utsläppen av växthusgaser". Det är ett glädjande erkännande.

Det är också det som är syftet med det omställningsbidrag som fastighetsägare kan söka från årsskiftet. Och det är just till sådana byten -- från direktel till värmepump -- som omställningsbidraget kan användas.

Statoil citerar också Energimyndigheten. Jag tar mig friheten att använda exakt samma citat:

"Enligt Energimyndighetens uppfattning är det för närvarande kolkondensverk som ligger på marginalen i elsystemet. Varje förändring av elanvändningen/tillförseln innebär att kolkondensverk körs i mer eller mindre omfattning med ökade eller minskade koldioxidutsläpp som följd."

Just så. Byte från elvärme till värmepump minskar elanvändningen och därmed minskar koldioxidutsläppen. Det är bra att vi nu är överens med Statoil om detta. Och visst är pelletspannor också bra för miljön. Jag har aldrig påstått annat.

Vad man i stället kan göra är att väga för- och nackdelar mellan olika uppvärmningssystem ur konsumentens perspektiv. Därför tänker jag nu berätta vad en värmepump är för något:

En värmepump är i grunden ett solvärmeverk. Pumpen utnyttjar den solenergi som finns lagrad i marken eller berget. Den el som förbrukas används till att med värmepumpens hjälp ta tillvara denna energi. Hur bra en värmepump är på att producera energi brukar benämnas årsverknings-grad och är alltså den energi värmepumpen levererar under ett år i förhållande till den energi som krävs för att driva den. En årsverkningsgrad på tre innebär det att man får tre gånger så mycket energi tillbaka tack vare det man hämtar från berget/marken. Vi kan alltså konstatera att både värmepumpar och pelletspannor minskar utsläppen av växthusgaser. Det är ju därför omställningsbidraget finns. Vi kan också konstatera att värmepumpen är en bra investering för villaägaren, eftersom energinotan minskar när en stor del av energin tas gratis ur mark och berg. Dessutom slipper vi alla lastbilar som levererar pellets eller olja, vi slipper sotning och asktömning och vi kan använda en del av källaren till något annat än att förvara pellets.

Men det är konsumentens sak att välja. Vi har ett gemensamt ansvar för att ge dem relevant information om olika värmesystems för- och nackdelar.

Läs mer om