Corren har infört en ny företeelse i det som kallas nya Corren. På nyhetsplats inne i tidningen publiceras numera korta ledarkommentarer, där ledarredaktionen ur ett politiskt perspektiv kommenterar lokala och nationella nyhetsartiklar. Vi tre, som företrädare för var sitt parti på olika sidor av den så kallade blockgränsen, är mycket tveksamma till denna nyordning. Vårt huvudargument är att redaktionell text inte bör blandas med politisk text, en hållning som tar stöd i de pressetiska riktlinjerna som Pressombudsmannen (PO) har format i en överenskommelse med svensk massmedia. I riktlinjerna finns meningen Ge läsaren/mottagaren möjlighet att skilja mellan faktaredovisning och kommentarer. Här menar vi att Correns nyordning innebär en glidning från denna grundläggande policy, det finns en risk för sammanblandning och läsarens intryck av nyhetsartikeln riskerar att påverkas. Ett enda fall av tveksamhet är tillräckligt för att fortlöpande avstå.
Att ta del av nyhetsflödet i tryckt media ger läsaren möjlighet att i lugn och ro läsa och sovra för henne/honom bland nyheter, återkomma till dem och ensam eller i samtal med andra reflektera över det som sägs i den enskilda artikeln. Vi tror det finns ett stort värde av att låta den ordningen bestå. Den är viktig, inte minst ur demokratisynpunkt.
Ett exempel på den nya linjen var ett reportage nyligen om den blåröda kommunledningen i Åtvidaberg, under själva artikeln fanns också en kort ledarkommentar. Som vi ser det är det styrande att någon annan, ledarreaktionen, påverkar läsaren att värdera texten i nyhetsartikeln. Man kan också ställa sig frågan hur det känns för den enskilde journalisten när kommentarer från ledarredaktionen fäller avgörandet över en nyhet som skildrats så sakligt som möjligt.
Corren har en unikt stark ställning som lokal morgontidning, numera också kryddad med webbteve. Tidningen är också känd för en god publicistisk tradition, kanske starkast uttolkad av de tidigare chefredaktörerna Bertil Torekull och Ernst Klein. Vår mening är att tidningen tar en stor risk när gränslandet mellan nyheter och politiska kommentarer blir suddigt. Vår uppmaning till tidningens ledning blir att värna den publicistiska etiken och att låta läsaren själv dra sina slutsatser utifrån den enskilda nyheten.
RICHARD NICKE BREMER (S) CARINA BOBERG (FP) GÖSTA GUSTAVSSON (C)