I Östgöta Correspondenten (11/3) läser jag ett reportage om professor Fredrik Nyströms vinstudie. Det framställs som att kritiken bland kollegor bara kommer från Nykterhetsrörelsen, några moralister. Sen upprepar tidningsartikeln vilka goda effekter vindrickandet hade för hälsan.
Men vi är många forskare som menar att studien inte alls bevisar att vindrickande är bra för hälsan utan är på sin höjd ett svagt stöd för att vin dagligen under tre månader till friska studenter, kanske (?) kan bidra till en tillfällig sänkning av kolesterol i blodet. Kanske (?), därför att studien inte var tillräckligt kontrollerad, än mindre så kallad dubbelblind. Dricker man rödvin så kan det påverka livsstilen. Man kan förmoda att vindrickande studenter inte gav sig ut i trafiken, att de ändrade aktiviteter, och kanske ville de inte ha rödvin till ärtsoppa eller blodpudding utan ändrade sina matvanor. Sådant kan lika gärna vara förklaringen till sänkt kolesterol som rödvinet.
Det är viktigt att studera miljöfaktorer och livsstil, men man måste vara mycket försiktig i slutsatserna. Många livsstilsfaktorer har effekt först efter årtionden, kanske bara i vissa åldrar och miljöer. Mycket går inte att studera i en kort studie på studenter.
Baserat huvudsakligen på epidemiologiska studier har man kunnat fastslå att rökning kan ge lungcancer.
Den forskare som nu skulle göra en randomiserad studie på friska studenter där en grupp fick röka 10 cigaretter dagligen under tre månader och en annan inte röka alls, och sen efter studien påstå sig ha funnit att rökning inte ger lungcancer, skulle nog med rätta anses mer än lovligt naiv och ovetenskaplig. Om forskaren sen i en tidningsintervju påstod att rökning är ofarligt, finge han/hon anses omdömeslös. Vore vederbörande överläkare och professor, med särskilt stor tilltro i befolkningen, brister ansvarsförmågan!
.
När det gäller alkohol så vet vi, även vi som gärna dricker rödvin ibland, att regelbunden alkoholkonsumtion leder till allvarliga sociala och medicinska konsekvenser, inte bara för den som dricker utan även för omgivningen. Alkoholmissbruket ökar bland ungdomar, och alkoholism bland kvinnor i övre medelåldern, har fyrdubblats på ett decennium.
En bov är kanske just dagligt vindrickande. Hur många års uppskjutna hjärtkärlproblem i 60-70-årsåldern, vilket dagligt vindrickande i bästa fall kan bidra till, krävs för att uppväga 10 barns lidande i en alkoholistfamilj? Eller 20 trafikdödade ungdomar? Eller 100 misshandlade kvinnor? Eller 200 skilsmässor?
Att indirekt propagera för alkoholkonsumtion genom att påtala en begränsad effekt i en osäker studie av några unga individer, utan att samtidigt understryka de oerhört negativa effekterna av alkohol på sikt är hälsovådligt och ogenomtänkt. Det bör både Fredrik Nyström och journalister betänka!