Vattenfall försöker rädda sitt skamfilade rykte med påståenden om att den "koldioxidfria kolkraften" är på gång. Bolagets ägare, regeringen, måste ingripa och stoppa påståendena om "nollutsläpp". Risken finns annars att Vattenfall fortsätter sin hämningslösa storsatsning på tysk brunkol - i stället för att utveckla effektivare elanvändning och hållbara energikällor.
Vattenfalls satsning på tysk kolkraft är en av de största industrisatsningarna i Sverige någonsin. Den påbörjades av bolagets ledning genom en hastig omsvängning av Vattenfalls strategi - i strid mot svensk energipolitik.
Programmets ekonomiska framgång är av central betydelse för hela Vattenfallskoncernen, såväl ekonomiskt som imagemässigt.
Vattenfalls energiinvesteringar går till kol och kärnkraft.
I Tyskland är de till och med marknadsledande när det gäller koldioxidutsläpp. Och bolaget tänker fortsätta satsa: "Det finns inget alternativ till brunkolet", sade Vattenfalls chef i Tyskland, Klaus Rauscher, tidigare i år. Det var innan han fick sparken för att Vattenfall misskött sina kärnkraftverk i Tyskland - ett år efter Forsmarksskandalen.
I den svenska riksdagen har konstitutionsutskottet uttalat sig om Vattenfalls agerande i Tyskland: "Det sätt på vilket Vattenfall uppträtt kan inte anses ha varit väl förenligt med vad riksdagen beslutat".
Protesterna mot bolagets kolsatsningar ökar. Kritiken mot Vattenfalls sätt att hantera kärnkraften växer.
Vattenfall har ett imageproblem. Ska man kunna gå vidare med en storskalig användning av kol så måste man göra den rumsren. Det har Vattenfall begripit. Lösningen på problemet blir - om Vattenfall själv får råda - den "koldioxidfria kolkraften" med "nollutsläpp" av koldioxid.
Man påstår sig kunna avskilja koldioxiden och sedan ta hand om den och stoppa ned den i marken. Anläggningen ska vara klar år 2020.
Från Vattenfalls kolkraftverk ska det inte komma någon koldioxid. Alltså kan man fortsätta bryta och elda kol utan att bry sig om arbetet för en energiomställning.
Men till att börja med kan man, även om tekniken blir verklighet, inte avskilja all koldioxid. Mellan 10 och 20 procent av vad en konventionell anläggning släpper ut kommer att åka ut från den nya anläggningen. Om den överhuvudtaget fås att fungera.
Avskiljningen och deponeringen är nämligen fortfarande oprövade kort.
Greenpeace tycker det är mycket allvarligt att Vattenfall använder sig av ordet "koldioxidfri" när de marknadsför den nya tekniken och har anmält bolaget till marknadsdomstolen. Den är ju faktiskt inte alls koldioxidfri.
Konsumenter och beslutsfattare luras att tro att tekniken är klimatsmart och satsningar på förnyelsebar energi kommer i skymundan igen. I Nederländerna har man domstolsvägen fått stopp på den här typen av vilseledande reklam.
Klimatförändringarna och deras direkta samband med utsläpp av koldioxid till atmosfären har blivit kanske den mest internationellt uppmärksammade politiska frågan.
Det är därför sannolikt att Vattenfalls utsläpp kommer att hamna i fokus när EU ska driva igenom sina nya bindande miljömål, vilka antogs vid toppmötet i Bryssel i mars i år.
Vattenfalls satsning på tysk kolkraftsenergi äventyrar det tyska klimatmålet - och riskerar att drabbas av mycket allvarliga bakslag.
Lennart Daléus
Martina Krueger